Kısaca dışkılama güçlüğü olarak tanımlanan kabızlık çeşitli sebeplerle ortaya çıkar. Düzensiz beslenme, tuvalet alışkanlığı, psikolojik rahatsızlıklar, tiroit ve basur gibi etmenler kabızlığı tetikleyebilir. Kabızlık yaşayan bireyler dışkılama hissi olmasına rağmen boşaltma problemi yaşarlar ve dışkıları genelde sert ve düzensiz şekillidir. Bu da dışkılama esnasında ağrı ve yanma gibi şikâyetlere neden olabilir. Kronik bir şekilde kabızlık problemi yaşayanlarda barsak kanseri riski olabileceğinden en kısa sürede bir doktora başvurmaları gerekmektedir. Peki, kısa süreli kabızlık problemi için ne yemeniz gerektiğini biliyor musunuz?
Bol Bol Su
Genel olarak vücudunuzun ihtiyacı olan günde en az 2,5 litrelik suyu kabızlık problemi yaşamasanız bile tüketmeniz gerekmektedir.Çay, kahve, kola veya meyve sularından aldığınız sıvı miktarı yeterli değildir. Hatta içeriğinde kafein olan bu sıvılar vücudunuzda su kaybına neden olur bu da sindirim problemlerini tetikleyerek kabızlığın oluşmasına sebebiyet verebilir. Eğer kabızlık problemi çekiyorsanız su tüketimini arttırmanız gerekmektedir.
Lifli Gıdalar
Sindirim sorunlarını çözen en etkili yiyecekler içeriği lif yönünden zengin olanlardır. Yulaf, mısır gevrekleri, erik, armut, greyfurt, portakal, böğürtlen ve elma gibi meyveler, fasulye, nohut ve mercimek gibi baklagiller, brokoli, lahana ve havuç gibi sebzeler tüketerek kabızlığı önleyebilirsiniz.
Kuruyemişler
Her gün bir avuç kuru üzüm, kuru kayısı ve incir gibi kurutulmuş meyvelerle kabak çekirdeği ve ayçiçeği gibi kuruyemişleri tüketerek sindirim sorunlarınızı ortadan kaldırabilirsiniz.
Yeşil Yapraklı Sebzeler
Roka, maydanoz, dereotu, marul ve ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzelerin içeriğinde bulunan vitaminler ve mineraller bağırsak hareketlerinin hızlanmasını sağlarlar ve sindirim sisteminin düzenli bir şekilde çalışmasına destek olurlar.
Merhaba ben 17 yasindayim sol gözümden salazyon ameliyati olmam gerekiyo ancak tekrarliyomus bazisi bunu onlemek icin neler yapmaliyim cok korkuyorum ... devamı
Gut Hastaları Nasıl Beslenmeli
Hızlı Yemek
Metabolik Sendromu Nasıl Önleyebiliriz
Daha Düz Bir Karın İçin Yemeniz Gerekenler
Atrial Çırpınımı Önleme