Nedir?
Omuz sıkışması nedir?
Omuz sıkışması, omuzları etkileyen yaygın bir durumdur ve genellikle yaşlı yetişkinlerde görülür. Bu hastalık, omuz bursiti ve omuz döndürücü tendonitiyle yakından ilişkilidir. Her iki rahatsızlık ayrı ayrı ya da bir bileşim halinde meydana gelebilir.
Omuz döndürücü tendonitinde, omuz eklemini kaplayan bir yaralanmaya, eklemlerin şişerek tepki verdiği görülür. Fakat omuzun döndürücü kasları kemikle çevrili olduğu için, eklemlerin şişmesi, başka rahatsızlıklara da yol açar.
Söz konusu şişme, kas içindeki basıncın artmasına neden olur, bunun sonucundaysa küçük kan damarları sıkışır ve kan akışında azalma meydana gelir. Kan akışı azaldığında, kas dokusu ip gibi aşınmaya başlar. Örneğin, ceket veya kazak giyme gibi faaliyetler sırasında arkaya ve öne doğru uzanma, ağrıya yol açabilir.
Belirtileri
Omuz sıkışmasının belirtileri
Omuz sıkışmasının başlıca belirtileri arkaya doğru uzanmada zorluk, kolun ileri doğru hareketinde ağrı ve omuz kaslarındaki güçsüzlüktür.
Bu kaslarda gerçekleşen yaralanma eğer uzun bir süre iyileşmezse, kaslar gerçekten yırtılarak ikiye ayrılır, bu da omuz çeviricisinde yırtılmaya neden olur. Yırtılma, sorunlu bölgede önemli oranda zayıflığa neden olur ve kişinin kolunu kaldırmasında zorluk yaşamasına yol açar. Bazı kişilerde, devam eden sıkışma sürecinin bir parçası olarak pazu kaslarında kopma meydana gelebilir.
Teşhis
Omuz sıkışmasının teşhisi
Omuz sıkışması teşhisi, tıbbi geçmişinizin araştırılması ve doktorunuz tarafınızdan gerçekleştirilecek olan fiziki muayeneyle başlar. Eklem iltihaplanması olasılığını elemek için yapılacak röntgen çekimiyle, kemiklerdeki kas yaralanması dahil, sorunlu bölgedeki değişimler görülebilir. Omuz sıkışması sonucu kemik dış yüzeyinde değişimler meydana gelebilir. Omuz kemiklerinden birinin altına bir miktar anestezi ilacı enjekte edildiği zaman eğer ağrı diniyorsa, omuz sıkışması hastalığı teşhis edilmiş olur.
Tedavi
Omuz sıkışmasının tedavisi
Aspirin, naproksen veya ibuprofen gibi ağızdan alınan iltihap önleyici ilaçlar, halen omuz sıkışıklığının en yaygın tedavi yöntemi olmaya devam ediyor.
İlaç tedavisinin etkili olabilmesi için, ilaçlarınızı ortalama sekiz hafta boyunca düzenli kullanmalısınız. Bunu doktor kontrolünde yapmalısınız. Çünkü bu ilaçlar, midenin tahriş olmasına ve mide kanamasına yol açabilir.
İltihap önleyici ilaçların kısa bir süre için kullanılması ağrı belirtisini tedavi edebilir, ama hastalığın altında yatan sorununu tedavi etmeyeceğinden, sendrom tekrarlayacaktır. Bu hastalığın tedavisi için belli bir ilaç yoktur ve verilen ilaca karşı tepkiler kişiden kişiye farklılık gösterir. Eğer iltihap önleyici ilaç, 10 ila 14 günde bir fayda sağlamazsa, bir gelişme görülene kadar farklı ilaç verilecektir.
İlaç tedavisine ek olarak, sıcak su altında yapılacak günlük germe hareketleri de, sorunu gidermeyi sağlayabilir. Başparmağınıza ve arkaya doğru uzanma hareketleri çalışmalısınız. Yaralı kolunuzu kullanarak tekrar gerektiren aktivitelerden, özellikle dirseklerin omuz seviyesinin üzerine çıktığı aktivitelerden kaçının. Vakumlama, boyama, yaprak tırmıklama ve araba yıkama aktivitelerinden uzak durun. Doktorunuz sizi, omuz kaslarını güçlendirme ve germede en etkili egzersizleri gösterecek bir fizik tedavi uzmanına yönlendirecektir.
Ağızdan alınan iltihap önleyici ilaçlara rağmen belirtileriniz sürerse, doktorunuz kortizon türü ilaç enjeksiyonu düşünebilir. Kortizon, sadece gerektiğinde kullanılan güçlü bir iltihap önleyici ilaçtır. Çünkü tekrar tekrar kullanıldığı durumlarda kas ve tendon zayıflığına yol açar.
Belirtiler devam eder veya önemli sayılabilecek zayıflıklar meydana gelirse, doktorunuz omuz döndürücüsü yırtığı ihtimalini devre dışı bırakmak için ultrason, MR ya da artrogram yapabilir.
Omuz sıkışıklığı olan kişilerin büyük çoğunluğu ilaçlarla, germe egzersizleri ve durum normale dönene kadar tekrarlayan baş üstü hareketlerden kaçınma yoluyla başarılı bir şekilde tedavi edilirler.
Tedavinin Yan Etkileri
Omuz sıkışması tedavisinin yan etkileri
Mide bozulması, sindirim sorunları ve baş ağrısı iltihap önleyici ilaçların en yaygın yan etkileridir. Bununla beraber, bu ilaçların yemekten sonra ya da bir yiyecekle birlikte alınması, mide bozulmasının azaltılmasına yardımcı olabilir. İltihap önleyici ilaçlar, çok yaygın olmamakla birlikte kusma, kabızlık ve mide kanamalarına da yol açabilir.
Kortizon iğnelerinin yan etkileri, doz ve enjeksiyon sıklığına bağlıdır. Kortizon haplarından farklı olarak arada sırada yapılan kortizon enjeksiyonu, nadiren ciddi yan etkilere yol açar. Kortizon tabletleriyle ortaya çıkan yan etkilerse, kan şekerinin yükselmesi, vücudun enfeksiyona karşı direncinde azalma, kilo alma, kemik erimesi, deride incelme, katarakt ve kan basıncında yükselmedir.
Nöral Terapi ile Tedavi Edilen Hastalıklar Nelerdir?
Op. Dr. Deniz ALGÜN
acil dr bey benim omuzumda 2sene önce yırtık kis cıktı fizik tedavi 2sene sonra arılarım devam etti fizik göldüm agrlılarım cok oluyo gece kardılıyor... devamı
Artrit: Diz Protezi Ameliyatı
Romatoid Artriti Anlamak
Artrit Ve Tendinit
Artrit Ve De Quervain Hastalığı
İltihaplı Romatizmada Erken Tanı Önemli