Bunun yanı sıra, bazı meyvelerin meyve halindeyken glisemik indeksleri daha düşük, ama meyve suyu haline getirildikten sonra kana daha çabuk karıştıkları için, kan şekerini yükseltici etkileri biraz daha artabilmektedir. Ayrıca besinler pişirilirken geçirmiş oldukları işlemlerden dolayı, kan şekerini yükseltici etkileri bir miktar yükselebilir. Örneğin patates haşlandığı zaman glisemik indeks değeri biraz yükselir. Ama soğutulduğunda ve örneğin patates salatasında kullanıldığında, glisemik indeks değeri de düşebilmektedir. Bir besin yüksek ısıda uzun süre pişirilirse, kan şekerini biraz daha fazla arttırabilir.
Düşük olan fazla olanı etkisizleştirmez
Muzun glisemik indeks değeri 84, sütün ise 46’dır. Yani biri nispeten daha yüksekken diğeri nispeten daha düşüktür. Bunun ikisi bir arada düşünüldüğünde, 84+46 ikiye bölünür ve aritmetik ortalaması olan 65 bulunur. Dolayısıyla glisemik indeksi yüksek bir besinle daha düşük bir besin birlikte tüketildiğinde, örneğin muzlu süt şeklinde içildiğinde, daha ortalama bir glisemik indeks elde edilebilir.Ancak bu durumu kural haline getirmemek gerekir. Örneğin tatlı yenildikten sonra ardından içilecek süt ya da ayranla glisemik indeksin düşürülmesi düşünülmemelidir. Çünkü tatlıdan alınan kalori çok fazladır ve bunun yanında tüketilecek bir besin kaloriyi daha da arttırır. Dolayısıyla bu durum şişmanlığı arttırıcı bir rol oynayabilir. Bu nedenle tatlının tüketilecek elma ya da sütün şekeri düşürmesi beklenmemelidir.
Dyt. Sanem APA
merhaba ben 18 yaşında 1.57 boyunda 63 kilodaolan lise öğrencisiyim.Günlük yaşantımdaki enerjimde çok az.Bu kilodan çok rahatsızım artık bana olan tav... devamı
Karın Bölgesindeki Yağlanma İçin Ne Yapılabilir?
Diyet Yapanların Tatlandırıcı Kullanması Doğru Mudur?
Kilo Vermek İçin Sabah Kahvaltısında Neler Yenmeli?
Vücudu Toksinlerden Arındıran Kürler Hangileridir?
Diyet Yapanlar Nelere Dikkat Etmeliler?