Kahvaltıda Daha Az Yemek Kilo Vermenize Yardımcı Olabilir Mi?Kahvaltı yapmanın önemini defalarca duyduk; fakat yeni bir çalışma sabahları yediklerinizi azaltmanın uyanma saatlerinin geri kalanında daha az yemenizde size yardımcı olabileceğini ileri sürüyor.  

Sonuçlar insanların kahvaltıda ne kadar fazla kalori alırlarsa, günlük kalori alımlarının da o kadar yüksek alacağını gösterir. Bu bulgu hem obez hem de normal kilodaki kişiler için geçerlidir.

Katılımcılar sabah kahvaltısında ne yediklerine bakılmaksızın öğle yemeği ve akşam yemeğinde 500-550 kalori aldı – araştırmacılar katılımcıların sabah kahvaltısını tamamen atladıklarının veya doyurucu bir öğün yediklerinin önemli olmadığını söyledi.

Sonuç olarak büyük bir kahvaltı yapan kişiler – küçük çaplı bir kahvaltı yapanlara oranla ortalama 400 kalori daha fazla – gün içerisinde ekstra 400 kalori aldı.

Araştırmacılar "Aşırı kilolu ve obez kişiler günlük enerji dengelerini geliştirmek için basit bir seçenek olarak kahvaltıda aldıkları kalorileri azaltmayı düşünmelidirler” dedi.

Bu çalışmada yer almayan Georgia Üniversitesinde gıda ve beslenme profesörü ve Amerikan Beslenme Derneğinin sözcüsü olan Mary Ann Johnson “  Sık sık kahvaltının günün en önemli öğünü olduğunu duysak da bu çalışma kahvaltıdaki kalorileri denetlemenin oldukça önemli olduğunu da bize hatırlatıyor” dedi. “Kahvaltıda alınan kaloriler genel günlük kalori alımının içerisinde yer alır.”

Bununla birlikte diğer uzmanlar bu çalışmanın kahvaltının önemini göz ardı etmek için yeterli olmadığını ve sabah alınan kalorileri azaltmanın gerçekte kilo kaybı sağlayıp sağlamadığının kararlaştırılması için daha fazla çalışma gerekli olduğunu söyledi.

Amerikan Diyetetik Birliği sözcüsü olan Katherine Tallmadge tecrübelerine dayanarak “İnsanlar kahvaltıda daha iyi beslenirse sağlıklı yemeleri kolaylaşır” dedi.

Tallmadge kilo vermeye çalışan aşırı kilolu ve obez birçok kişinin günün ilerleyen zamanlarında daha fazla yediğini söyledi ve günlük kalori alımının üçte birini veya dörtte birini içeren bir kahvaltının bu kişilerde çok fazla aç olmadıklarından dolayı daha sonraki öğünlerde kalorileri azaltmaya yardımcı olduğunu ekledi.

Tallmadge "Hemen hemen herkes kahvaltı yapmanın günün ilerleyen saatlerinde daha hafif yemelerine yardımcı olduğunu söylüyor “ dedi. 

Bu bulgular ve Tallmadge’nin deneyimlerinde elde ettikleri arasındaki fark çalışmadaki katılımcıların aktif olarak kilo vermeye çalışmıyor olmaları olabilir. Tallmadge kilo vermeye çalışan kişilerin belki de yediklerine daha fazla dikkat ettiklerini ve bu nedenle daha büyük çaplı kahvaltılarını daha sonra hafif öğünler ile dengelediklerini söyledi.   

Kahvaltıda ve tüm gün içerisinde alınan kaloriler arasındaki ilişkiyi inceleyen daha önceki çalışmalar karışık sonuçlar göstermiştir. Bazı çalışmalar büyük bir kahvaltı yapmanın günün geri kalanında daha az yemek yemeye yol açtığını ileri sürdü. Diğer çalışmalar kişi diğer tüm öğünlerin toplamına oranla kahvaltıda ne kadar fazla kalori alırsa günlük genel enerji alımının o kadar düştüğünü ortaya koydu. Ayrıca bazı çalışmalar kahvaltı yapanların kilosunun yapmayanlara oranla daha az olduğunu gösterdi.

Görünüşte çelişen bu sonuçları açıklığa kavuşturmak için Almanya Munih Else – Kröner - Fresenius Besinsel Tıp Merkezinden çalışma araştırmacısı Volker Schusdziarra ve meslektaşları 400 kişinin günlük kalori alımını iki farklı şekilde analiz etti: araştırmacılar insanların toplamda yediklerini ve kahvaltı kalorilerinin günlük toplam kalorilerine oranının ölçtü.

Toplamda sabah kahvaltısında daha fazla kalori alan kişiler günün sonunda daha fazla kalori tüketti. Daha büyük bir kahvaltı yapmak katılımcıların kuşluk vakti daha az atıştırmaları anlamına geldi; fakat araştırmacılar atıştırmaları atlamanın daha büyük kahvaltıları telafi etmek için yeterli olmadığını söyledi.  

İlginç bir şekilde kahvaltı kalorileri günlük toplam kalorilerine oranla daha yüksek olan kişiler genelde gün içerisinde daha düşük miktarda kalori aldı. Bununla birlikte araştırmacılar bunun nedeninin katılımcıların sabah kahvaltısında kalori alımını arttırmaları değil öğle ve akşam yemeklerinde daha az yemelerinin olduğunu ortaya koydu.

 

 

Dyt. İdil İMAMOĞLU

Merhabalar Ben günboyu oturarak çalışıyorum sabah yarım saat spor yapıyorum kahvaltıyı geç yapıyoruz Öğle yemeği yemiyoruz geç kahvaltı yaptığımız içi... devamı