Karbonhidrat ihtiyacının her zaman için kompleks karbonhidratlardan seçilmesi çok önemlidir. Kompleks karbonhidratlar daha çok tam buğday, çavdar, yulaf, kepek gibi gıdalarda bulunur. Bunların posası çok daha fazladır. Kana yavaş yavaş karışırlar ve dolayısıyla kan şekerini daha yavaş yükseltirler. Posa içerikleri yüksek olduğu için bağırsakları çok daha iyi bir şekilde çalıştırırlar.
Diğer karbonhidratlar ise basit şeker denilen sofra şekerleri ve bunlardan yapılan bütün tatlılardır. Meyveler de bu gruba girerler. Yani basit karbonhidrattırlar. Bu karbonhidratların kompleks karbonhidratlarla birlikte ve dengeli bir şekilde ne kadar tüketilebileceğinin ayarlanması gerekir.
Protein ve yağ alımı
Protein dengesinde ise, hayvansal kaynaklı proteinler önemlidir. Bunlar kaliteli proteinlerdir ve gün içinde mutlaka tüketilmeleri gerekir. En önemlisi protein kaynağı ise yumurtadır. Haftada 2-3 kez, sabah kahvaltılarında bir tane haşlanmış yumurta tüketilmesi, kaliteli protein sağlanması açısından son derece önemlidir.Yağlara gelince, diyete dışarıdan eklenmesi gereken yağlar, bitkisel yağlardır. Çünkü hayvansal yağlar etle, sütle, peynirle, yoğurtla zaten görünmez olarak alınmaktadır. Dengeyi sağlayabilmek için dışarıdan bitkisel kaynaklı yağların alınması gerekir. Çünkü doymuş yağlar olarak nitelenen hayvansal yağlarla, doymamış yağlar denilen bitkisel yağların dengede tutulması gerekir. Eğer dışarıdan da bitkisel yağ yerine hayvansal yağ alınırsa, denge bozulur ve bu koşullarda kalp damar hastalıklarına, diyabeti ve başka sağlık sorunlarına zemin hazırlanmış olur. Bu nedenle yağ tüketiminde bu konuya dikkat etmek önemlidir.
Prof. Dr. Barbaros ILIKKAN
merhaba doktar bey bebeğim 5 aylık ek bir besin olarak hiç bir besin yemiyor ne yapmam gereklidir acaba.?... devamı
Bir Öğünde Fazla Yemek Yemek Kilo Aldırır Mı?
Diyetten Sonra Hangi Beslenme Yanlışları Yapılır?
Kilo Almaktan Kaçınmak İçin Besinler Nasıl Dengelenmeli?
Kilonun Korunması İçin Egzersiz Yapmak Gerekir Mi?
Kilonun Korunmasını Engelleyen Tutumlar Nelerdir?