Multivitaminler vücudun beslenmesini sağlamaya yardımcı takviyelerdir. Besinsel olarak eksik bir beslenmeyi güçlendirebilirler veya belli vitamin eksiklikleri olan kişilere ekstra besin sağlayabilirler. Vitamin üreticilerinin bazen aşırı iddialarının aksine, multivitaminlerin gerçek yararlarına dikkat vermek önemlidir. Multivitaminlerin potansiyel yararları sağlığa şüphesiz katkıda bulunurken genelde aşırı kötü beslenme alışkanlıklarını telafi etmezler veya bütün sağlık sorunlarına şifa işlevi görmezler.
Multivitaminlerin yararları büyük ölçüde hangi tür vitaminin alındığına bağlıdır. Her yaş için, sadece erkekler ya da sadece kadınlar için, hatta bebek bekleyen anneler için multivitamin formülleri vardır. Doğru multivitamini seçmek kişisel vitamin alımına bağlı olabilir, bu da beslenmeye bağlıdır. Sağlıklı, dengeli beslenen kişiler için multivitamin gereksiz olabilir, hatta bazı besinlerden tehlikeli ölçüde fazla aldırabilir.
Vejetaryenler ve veganlar için, multivitaminlerin yararları sayısız olabilir. Birçok et dışı protein, vitamin ve mineral kaynağı olmasına rağmen, bunlardan bazılarını hazırlamak zaman alabilir ya da normal bir manav veya restoranda bulmak zor olabilir. Günlük bir multivitamin almak vejetaryenlerle veganların düzenli bir beslenmede almaları zor olabilen demir, selenyum, magnezyum ve birçok vitamini almaya yardım edebilir. Ama vejetaryen bir formül seçtiğinizden emin olun çünkü birçok multivitamin hayvan proteinleri içerir.
Hamile kadınlar, kendi durumlarına özel formüle edilmiş multivitaminlerden genelde bazı faydalar alır. Kalsiyum, folik asit ve A vitamini doğum öncesi vitaminlerdeki ana bileşenlerdir. Adet gören kadınlar ekstra demir olan multivitaminlerden bazen yararlanabilir çünkü adet vücudun doğal demir kaynaklarını tüketir. İleri yaştaki kadınlara, kemik yoğunluklarını artırmak için sık sık ekstra kalsiyum ve D vitamini içeren vitaminler reçete edilir.
Düzenli egzersizler bazı vakalarda multivitaminlerden yararlanabilir. Bazı çalışmalar gösteriyor ki bazı vitamin ve mineraller kas onarımına yardımcı olur, yani iyi bir vitamin kaynağı vücudun egzersizlerden toparlanmasına, hatta yaralanmaların daha hızlı iyileşmesine yardımcı olur. Ağırlık egzersizleri için bazı multivitaminler de daha hızlı kas oluşması için ağır bir protein dozu içerir.
Multivitaminlerin sağlıklı bir beslenmenin yerine geçmediğine dikkat etmek önemlidir. Patates cipsi, çizburger ve gazlı içeceklerle beslenmek, düzenli multivitamin kullanımıyla bile sağlığa aşırı zarar verebilir. Birçok taze sebze, meyve, tam tahıl ve protein içeren zengin bir beslenmeyle beslenmek, vücut için yeterli vitamin kaynağını garanti etmek için çok sık önerilen bir yöntemdir. Multivitamin almak besin düzeylerini yüksek tutmaya yardımcı olabilir ama ancak zaten oldukça sağlıklı olan bir beslenmenin yanında takviye olarak kullanıldığında.
Multivitaminlerin en yaygın yan etkileri nelerdir?
Yrd Doç Dr SERDAR SARAÇ
mrb hocam bende turner sendromu var bu yüzden kemik erimem var hangi egzersizleri önerirsiniz plates yapsam işe yarar mı durdurabilir miyim... devamı
Sebze Ve Meyveler Nasıl Saklanır?
Salmonella: Kendinizi Bu Caniye Karşı Koruyun
Gut Hastaları Nasıl Beslenmeli
10 Gündelik Süper Gıda
Sindirim Sağlığı İçin Süper Adımlar