Soya sütü gitgide daha kolay erişilebilir ve daha çok kişinin tükettiği bir süt türü olmaktadır. İnek sütünün aksine soya sütünde laktoz adlı şeker bulunmaz. Bu da laktoz intoleransı olan yani bu şekeri sorunsuz sindiremeyen kişiler için soya sütünü iyi bir alternatif yapar. Güçlendirilmiş soya sütü, iyi bir protein, demir, B vitamini ve kalsiyum kaynağı olabilir. Ayrıca doymuş yağ ve kolesterol içeriği de düşüktür. Ancak bazı araştırmalara göre, bazı durumlarda soya sütünün zararları da söz konusu olabilir ve dikkatle tüketmek gerekir.
Gıda alerjileri kendi bağışıklık sisteminizin bir gıdayı zararlı, yabancı bir madde gibi görmesi ve ona saldırması sürecidir. Soya sütü konusunda zararlı madde, yani alerjen, bir grup proteindir. Bu alerjene tepki olarak vücudunuz histamin ve diğer kimyasalları kan akışına sokar, bu da alerjik belirtilerin görülmesine yol açar. Soya sütüne ve diğer ürünlere alerji genellikle çok ciddi değildir ancak rahatsızlık verici olabilir. Soya alerjisi belirtileri arasında cildin kızarması, ağzın karıncalanması, derinin kaşınması, şişmesi, karın ağrısı, burnun akması veya nefes alırken zorlanma bulunur. Soya sütüne çok ciddi reaksiyon gösterilmesi oldukça nadirdir.
Soya sütünün zararlarından biri erkeklere özeldir. Soya sütünde ve diğer soya ürünlerinde izoflavon denilen bir tür protein bulunur. Fazla izoflavon tüketimi hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalarda fertiliteyi yani doğurganlığı azaltmıştır. 2008 tarihli araştırmada, soya gıdalarını tüketmenin, sperm yoğunluğunu azalttığı görülmüştür.
Soya sütü içmek vücudun tiroit ilaçlarını emme yeteneğine müdahale edebilir. Ayrıca eğer iyot eksikliği varsa veya tiroitle ilgili başka problemler görülüyorsa sorunlar doğabilir. Soya sütündeki izoflavonlar vücuttaki iyotu azaltabilir, bu da tiroidin gerekli işlevi gösterememesine sebep olabilir. Ancak ülkemizdeki çoğu kişi iyotlu tuz tükettiği için soya tüketimiyle kaybedilen iyot genellikle dengelenir.
Soya sütünde östrojene benzer bir hormon olan fitoöstrojen vardır. Fitoöstrojenler hormonla alakalı kanserlerde, özellikle de meme ve prostat kanserlerinde etki gösterebilirler. Her ne kadar çalışmalar çelişen sonuçlar vermiş olsa da bazı bulgulara göre soya sütü ve soya ürünlerinin tüketimi meme kanseri hücrelerinin büyümesini uyarabilir. Fitoöstrojenler ayrıca göğüs kanseri ilacı tomoksifenin etkinliğini azaltabilir, dolayısıyla bu ilacı alanların soya ürünü tüketmesi önerilmez.
Hocam hyrlı akşamlar 5 aylık bir oğlum var sağ böbrek üst kalislerde 4.3mm çapında kaliksiyel var doğuştan bunu açılımı ve zararı nelerdir yazarsanız ... devamı
Ofiste Öğle Aralarınızı Sağlıklı Atıştırmalıklarla Geçirin
Nikotin Zayıflatabilir Mi?
Doyum: Yeni Diyet Silahı
Hamilelikte Ara Öğünler Hangi Besinlerden Oluşmalıdır?
Konsantre Olmanıza Yarayan Beyin Gıdaları