Genel olarak Türk yemeklerinde tuz oldukça bol kullanılan bir maddedir. Normalde önerilen sodyum miktarını değerlendirdiğimizde dikkat etmeyen hemen herkesin gereğinden fazla tuz tükettiğini görebiliriz. Çok fazla sodyum almak yüksek tansiyona, kalp hastalığına ve felce yol açabilir. Kısa dönemde ise tuzlu yemekler, vücut daha fazla su tutacağı için şişkinlik yaratabilir. Bu durumlarda su içmek sodyumu vücuttan atmak için etkili olabilmektedir. Ancak uzun dönemli düşünürsek sadece az sodyumlu bir beslenme aşırı sodyumun zararlarını azaltacaktır.
Çok tuzlu bir yemek yediğinizde kanınızda sodyum seviyesi yükselir. Sodyum su çeker ve buna tutunur. Bu da kan hacminin artmasına sebep olur ve kişinin şişkin hissetmesine yol açar. Çok sodyumlu bir öğünden sonra fazladan su içmek sodyumun bir kısmının vücuttan atılmasını sağlayabilir. Ayrıca bu durum vücutta tutulmuş suyun bir kısmının da atılmasına ve şişkinlik hissinin giderilmesine yardımcıdır.
Ancak çok fazla su içmek, çok fazla sodyum tüketen kişilerde uzun dönemli bir çare değildir. Vücudun fazla su tutması sonucunda artan kan hacmi yüksek tansiyona sebep olan faktördür. İnsanların yaklaşık üçte biri sodyum hassasiyetine sahiptir. Bu insanlardan biriyseniz sizde de yüksek tansiyon problemi ortaya çıkabilir. Uzun dönemde sodyumu vücuttan atmak için etkili olmamasının yanında, aşırı su içmek vücudun daha fazla su tutmasına da sebep olabilmektedir.
Yüksek sodyum içerikli bir beslenmenin yaratacağı komplikasyonları önlemek için en doğrusu tavsiye edilen miktarda sodyum almaktır. 19-50 yaşları arasındaki sağlıklı yetişkinler için bu miktar 1500 miligramdır. Bu miktar terle kaybettiğiniz sodyumu vücuda geri kazandırır. Daha yaşlı yetişkinler ve sağlık problemi olanlar ise (örneğin yüksek tansiyon gibi) günde 1200-1300 miligram sodyumu aşmamalıdırlar. Sağlıklı yetişkinler de günde 2300 miligramdan fazla sodyum tüketiminden kaçınmalıdır.
Yüksek sodyum alımında genellikle suçlu işlenmiş, hazır ürünlerdir. Bunun yerine taze gıdaları kendiniz hazırlayarak tüketebilir, tuz yerine baharat ve otlarla lezzet katabilirsiniz. Ayrıca potasyum tüketiminizi artırarak da sodyum seviyelerinizi kontrol etmeniz mümkündür. Bir diğer elektrolit mineral olan potasyum, patates, avokado, fasulye, kabak ve muzda bulunur ve sodyum değerlerini düzenlemeye yardımcıdır.
İLGİLİ MAKALE
Kilo vermek için su içmek gerekir mi?
Op. Dr. Buket AYOĞLU
Gözlerim çok kanlandi ve etrafında iltihap akntsindan kaynaklanan birşeyler oluyor tamda vize hftasindayim bna onerecegiz etkili bi damla var mi dokto... devamı
İşlenmiş Gıdalar Vücudumuza Ne Gibi Zararlar Veriyor
Diyete Başlamak Mı Sürdürmek Mi Zor?
Yoğurt Afrodizyak Etkisi Yapabilir
Tartı “Out” … Mezura “In”
En Sağlıklı 5 Atıştırmalık