''Ekmek, çorba, peynir, zeytinle beslenme şekli devam ediyor. Sütü çok az tüketiyoruz. ABD'de bir yılda kişi başına 400 kilogram, Avrupa'da kişi başına 360 kilogram süt tüketilirken, Türkiye'de fert başına yılda yalnız 26 kilogram, günde 70 gram süt tüketiyoruz. Şeker tüketimimiz Türkiye olarak yılda 27 kilogram. Bu TÜBİTAK'ın 2010 verilerinden aldığım bir değer. ABD'de 37 kilogram, Belçika'da 52 kilogram, Almanya'da 40 kilogram, Fransa'da 35 kilogram, Rusya'da 40 kilogram, Brezilya'da 60 kilogram ve İsrail'de 66 kilogram şeker tüketiliyor.
Yemek öğünlerimiz düzenli değil. Yemek yemeye çok fazla vakit ayıramıyoruz. Ara öğün alışkanlığı çok az. Ara öğünlerde tost, simit, bisküvi tüketiyoruz. Yeterli ve dengeli beslenme kavramı kimsede oluşmamış durumda. Kalori hesabını, besinlerin içeriklerini toplumumuz çok az biliyor. En önemlisi de televizyon, bilgisayar ve çocukların oynadığı elektronik aletler ile oynama süresi günlük hareketin 2-3 misli.''
Araştırma Sonuçları
Bağrıaçık, 11 bölge içinde 12 ilde yapılan araştırma kapsamında, Türkiye çapında 15 yaş üstü, ayda en az bir kez ev dışında öğün tüketen, değişik sosyo-ekonomik gruplardan 1536 kişiyle doğrudan, kantitatif araştırma tekniği ile görüşüldüğünü söyledi.
Görüşülen kişilerin yüzde 50,3'ünün kadın, yüzde 49,7'sinin ise erkek olduğunu belirten Bağrıaçık, görüşülen kişilerin yaş ortalamasının da 36,5 olduğunu kaydetti.
Yaklaşık halkın yüzde 90'ı tarafından kalori hesabı yapılmadığını savunan Bağrıaçık, Türkiye'de ağır şişmanların oranının yüzde 1'in altında, hafif şişmanların yüzde 7-8 civarında, toplamda yüzde 25,8 civarında şişmanlık olduğunu kaydetti.
Türk halkının yüzde 34'ünün haftada en az 6-7 öğünü ev dışında yediğini ifade eden Bağrıaçık, ''Toplumda bireylerin yüzde 68'i her gün düzenli kahvaltı yapıyor. Düzenli kahvaltı yapmayanlar yüzde 31,6, hiç kahvaltı yapmayanlar yüzde 0,4. Öğle yemeği toplumun yüzde 63'ü tarafından her gün düzenli yeniyor. Yüzde 37'lik kısım ise düzensiz olarak öğle yemeği alıyor. Akşam yemeği ise toplumun yüzde 72,7'si tarafından her gün alınırken, yüzde 27,3'lük kesim ise akşam yemeğini düzensiz yiyor. Ev dışında en fazla gerçekleşen öğün öğle yemeği'' dedi.
Öğünlerde en çok ekmek tüketiliyor
Prof. Dr. Bağrıaçık, toplumun günlük 3 öğünde de ekmeği birinci sırada tercih ettiğini ifade ederek, kahvaltıda geleneksel gıdaların tüketildiğini, aylık ortalamada yüzde 25,8 oranla ekmeğin birinci sırada yer aldığını söyledi. Ekmeği, yüzde 25 ile peynir, yüzde 22,8 ile zeytin ve yüzde 17,8 ile bal, reçel gibi gıdaların takip ettiğini dile getiren Bağrıaçık, Türkiye'de bu gıdalara simit, börek ve kekin ilave olduğunu belirtti.
Öğle ve akşam yemeğinde de birinci sırada ekmeğin tüketildiğini anlatan Bağrıaçık, Türkiye'nin batı kesimlerinde etsiz sebze yemekleri tercih edilirken, Doğu bölgelerinde ise et yemekleri ve kebapların baskın geldiğini ifade etti.
Bağrıaçık, ara öğünlerde toplumun en sık tost, simit, sandviç ve bisküvi tercih ettiğini belirterek, hamburger, pizza, dondurma, şekerleme gibi gıdaların daha az tercih edildiğini, araştırma sonuçlarına göre fast food gıdaların beslenme bozuklukları yapıyor iddiasının ortadan kalktığını savundu.
Toplumun, yüzde 85,8'inin yemekleri 30 dakikada yediğini kaydeden Bağrıaçık, günlük düzenli 5 öğün yemek yiyenlerin oranının yüzde 4,4 olduğunu dile getirdi.
Bağrıaçık, en çok tüketilen içeceğin yüzde 47,9 oranla çay olduğuna dikkati çekerek, bunu kahve ve ayranın takip ettiğini, sütün ise yüzde 8 ile çok düşük kaldığını ifade etti.
Toplumun yüzde 26,6'sının alkollü içecek tükettiğini kaydeden Bağrıaçık, erkeklerin yüzde 35,3 oranla kadınlara göre daha çok alkollü içecek tükettiğini söyledi.
Bağrıaçık, toplumun yüzde 85,2'sinin düzenli olarak spor yapmadığını belirterek, yüzde 70,8 oranla zaman gerekçe gösterilerek spor yapılmadığının savunulduğunu dile getirdi.
Prof. Dr. Nazif Bağrıaçık, araştırma sonuçlarına göre toplumun gün içinde ortalama 2 saat 15 dakika bilgisayar kullandığının, 2 saat 20 dakika da televizyon izlediğinin ortaya çıktığını sözlerine ekledi.
Alzheimer hastaları için bakımevleri
Dyt. MELTEM ŞENİZ TOKSOY
ben sporcuyum nasıl yemek tüketmeliyim acaba çok aç kalsam tehlikeli olurmu benim sorum bu çok teşekkür ederim... devamı
Uykusuzluğa Basit Çözümler
Bill Clinton Beslenmesini Nasıl Değiştirdi?
Diyabet Diyeti Hakkında Bilinen 10 Yanlış İnanış
Limonlu Su İçmenin Zararları
İshal Ve Sindirim Sorunlarında Kaçınılması Gereken Yiyecekler