Bazıları diyet yaparken oldukça öfkeli olduklarını gözleyebiliyorlar. Siz de öyle mi hissediyorsunuz?
Diyet yaparken öfkeli olanlara özel…
Bazıları diyet yaparken oldukça öfkeli olduklarını gözleyebiliyorlar. Siz de öyle mi hissediyorsunuz? Bu durum çevrenizdekilere de mi yansıyor? Sırf böyle hissetmemek için diyet yapamıyor musunuz?
Alışma dönemi öfkenin kaynağı olabilir…
Diyetin ilk başları bu öfkelilik halini ciddi biçimde tetikleyebilir. Bunun temelinde radikal bir biçimde değişen beslenme düzenimiz yatar. Yüksek kalorili bir beslenme düzeni devam ettirirken aniden düşük kalorili bir düzene geçmek şeker dengemizde ciddi değişikliklere sebep olur. Bu değişiklik kimsinde halsizlik kimsinde de sinirlilik şeklinde gözlenebilir.
Bunun tıbbi bir durum ile ilgili olmadığından emin olun…
"Yok, Bahar Hanım alışması mı kaldı, kaç ay geçti halen öfkeli hissediyorum” diyenlerdenseniz o zaman tıbbi anlamda bunu tetikleyen bir sebep olup olmadığına bakmak lazım. Zaman zaman tiroid hastası olmak, diyabet gibi bazı tıbbi durumlar sinirlilik haline yol açabilir. Belki diyet yapmadığınız dönemlerde bu sinirlilik halini bir şekilde yiyerek bastırabiliyor olabilirsiniz ancak diyetle birlikte sizi rahatlatan bir faktör hayatınızdan çıkmış olur. Dolayısıyla öfke belirginleşebilir… Öncelikle bunun biyolojik/tıbbi bir nedeni olup olmadığından emin olmak gerekir.
Psikolojik Durum…
Kimi zaman bana gelen danışanlarımın psikolojik durumları da bu sinirlilik halini ortaya çıkarabiliyor. Depresyon ile yeme bozukluklarının sıklıkla bir arada görüldüğü bilinen bir gerçek. Bu noktada kişilerin diyet tedavisi yanında psikolojik yardım almalarının yararlı sonuçları olduğunu düşünüyorum. "Hayatınızda sizi mutlu eden tek şey yemek ise”, "sorunlarla yemeden başa çıkamıyorsanız”, "kendinizi sadece yemek yerken mutlu hissediyorsanız” o zaman siz de bazı psikolojik / yaşamsal sıkıntılardan muzdarip olabilirsiniz, mutlaka güveneceğiniz bir uzman ile bu sorunlarınızı paylaşın.
Nedenini belirleyin…
Ele alınması gereken bir diğer durum da diyet yapmakla ilgili ne düşündüğünüz olmalı çünkü gözlemelerime göre pek çok kişi sorun olarak bulundukları kiloyu tanımlar ve buna bağlı olarak pek çoğu istedikleri kiloya inince sorunun çözüleceğini düşünürler. Bu noktada pek çok kişi için diyet amaca ulaşana dek katlanılan bir "eziyet / bedel”dir. Bu şekilde düşündüğünüzde "sinirli” olmamak mümkün mü sorarım size.
Eğer özellikle sinirli olduğunuz / hissettiğiniz anlarda kayıt tutarsanız sizi sinirli yapanın ne olduğunu belirlemek mümkün olabilecektir. "Sevdiğiniz bir yiyeceği yiyememek mi?”, "Başkalarının rahatça yemesi sizin yiyememeniz mi?”, "Spor yapmak zorunda olmak mı?” ya da "Açlık hissetmek mi?”… Bunu belirlemeniz mümkün olursa bunu diyetisyeninizle konuşmayı deneyebilirsiniz. Zaman zaman böyle durumlar bizlerin çözemeyeceği daha karmaşık durumlar olabiliyor, ben böyle durumlarda birlikte çalıştığım bir psikolog arkadaşımın yardımına başvuruyorum, siz de ulaşabileceğiniz bir ruh sağlığı çalışanından yardım istemeyi deneyebilirsiniz…
Çözüm için
1. *Unutmayın fazla kilolu olmanıza yol açan temel şey beslenme alışkanlıklarınız ve eğer aynı noktaya dönmek istemiyorsanız bu alışkanlıklarınızı değiştirmeliyiz. Ben de bu yolda ki rehberliğinizi etmeye talibim… Yeter ki siz sağlıklı beslenme alışkanlıkları edinmenin temel amaç olduğunu kabul edin.
2. *Pek çok kişi açlığına ve ne yiyemediğine odaklanır. Bunlara odaklanmak an be an daha agresif olmanıza yok açacaktır. Bunun yerine yeni sağlıklı beslenme biçiminize ve bunun bedeninize sağladığı katkılara odaklanın.
3. *Diyetle birlikte yaşadığınız öfkelilik hali tıbbi ya da psikolojik bir başka sıkıntılı tablonun habercisi olabilir. Bunları mutlaka araştırın.
4. *Kendinizi öfkeli hissettiğiniz durumlarda kayıt tutun, böylece sinirli olduğunuz durumların kaynağını belirleyebilirsiniz.
Di
Dyt. MELTEM ŞENİZ TOKSOY
Merhabalar ben 20 yaşındayım küçüklükten beri mide ağrısı yaşıyorum besin alerjisi oldugmu öğrendim bana özel diyet listesi yapmanızı istirham ediyoru... devamı
Kanserle Savaşan Besinler
Kahvaltıda Protein İle Ruh Haliniz İyileşsin
Market Alışverişi: Onu Alma Bunu Al
Fitness İle İlgili Yanlış Bilinen 5 Bilgi
Haftada Bir Izgarada Balık Alzheimer Riskini Düşürüyor