Ürünleri saklamanın en iyi yolu, ne tür ürünün saklandığının yanı sıra hangi meyvelerle sebzelerin bir arasa saklandığına da bağlıdır. Ne tür kapta muhafaza edileceğini düşünmek de önemlidir. Örneğin, bazı sebzelerin poşetlerde saklanması gerekirken bazıları suya batırılmış halde daha uzun dayanır. Kök sebzeler istisna olmakla birlikte, saklamadan önce kurutmak kaydıyla, meyve ve sebzeleri saklamadan önce yıkamak genelde iyidir; aşırı nem birçok durumda çürümeyi hızlandıracaktır. Ürünleri saklamanın uygulama şeklinden şüphe ederseniz bilen bir manava sorabilirsiniz.
Meyveleri Saklamak
Çoğu meyve, örneğin elma, muz, narenciye, şeftali ve karpuz kabuklarına dokunulmadıkça olgunlaşmaları için birkaç gün oda sıcaklığında bırakılmalıdır. Meyve olgunlaştıktan sonra, kesilmiş olsa bile buzdolabında saklanabilir. Çekirdekleri çıkarılmış küçük meyveler, buzdolabında en yüksek rafta delikli bir poşete veya karton kutuya konulmalıdır; üst raflar alt raflardan nispeten daha sıcaktır ve genelde göz seviyesine daha yakındır, o yüzden herhangi bir çürüme hemen görülebilir. Birçok meyve dört gün ile bir hafta arasında dayanabilir. Elma, muz, nektar ve kavunlar başka ürünlerin yanına koyulmamalıdır çünkü başka meyvelerle sebzelerin çok hızlı çürümeye neden olabilen gazlar salıverirler.
Yumuşak Meyveler ve Mantarlar
Yumuşak-kabuksuz meyveler ve mantarlar ustalık isteyebilir çünkü hem oldukça naziktir hem de kolayca çürümeye meyillidir. Genel anlamda, yumuşak-kabuksuz meyveler ve mantarlar gibi ürünleri kese kağıtlarında tek katmanda veya kağıt havlu örtülü karton kutularda aralıklı dizerek saklamak en iyisidir. Çilek veya yabanmersini genelde bir hafta dayanır ama ahududu ve böğürtlen iki üç gün sonra bozulmaya eğilimlidir. Mantarlar da sadece birkaç gün dayanabilir ama bazen raf ömrünü üzerilerine hafif nemli bir kağıt havlu koyarak uzatmak mümkündür. Ne yumuşak-kabuksuz meyveler ne de mantarlar dolaba kaldırılmadan önce yıkanmalıdır.
Kök Sebzeler ve Balkabağı
Kök sebze ve balkabağı gibi ürünleri saklamanın en iyi yolu onları hiç buzdolabına koymamaktır. Patates, yer elması, soğan, sarımsak ve gulgas kökü genelde yaklaşık oda sıcaklığında, 10°C’den daha soğuk olmamak kaydıyla saklanmalıdır ve sadece kullanıldıklarında yıkanmalılardır yoksa hızla çürüyebilirler. Soğan ve arpacık soğanı bu şekilde bir ay saklanabilir ama sarımsak ve patates uygun şekilde saklanırsa aylarca dayanabilir. Balkabağı ve benzer sebzeler, örneğin su kabağı ve sakız kabağı oda sıcaklığında genelde iki hafta kadar dayanabilir.
Nişastalı sebzeler buzdolabında saklanmamalıdır çünkü soğuk onları tatsızlaştırabilir. Soğukta saklanan nişastalı sebzeler kullanılmadan birkaç saat önce ısınmaları için oda sıcaklığına bırakılmalıdır. Köklü sebzelerde, özellikle uzun süre saklanmışlarsa belirli aralıklarla çürüme ve bozulma işaretlerini kontrol etmek önemlidir.
Yeşil Yapraklı Sebzeler ve Otlar
Yeşil yapraklı sebzeleri aldıktan kısa süre sonra yemek en iyisidir ama dolapta bir hafta dayanabilirler. Lahana, karalahana, pazı ve Çin lahanası, diğer yiyeceklerden ayırmak için sebzeliğe ve buzdolabı rafına olduğu gibi koyulabilir ama gevşek yeşillikler ve otlar hava sızdırmayan bir kapta saklanabilir. Bunlar ıslak olduğunda kolayca çürür, o yüzden nemi emmesi için kabın içine kağıt havlu koymak genelde iyi bir fikirdir ve düzenli aralıklarla solma işaretlerini kontrol etmelisiniz. Yeşil yapraklı sebzeleri birçok meyvenin, özellikle elmalar ve muzların yanına asla koymayın çünkü bu onların daha hızlı bozulmalarına neden olur.
Başka Sebzeleri Saklamak
Birçok başka sebze türü sebzelikte veya buzdolabı rafında delikli bir poşette gayet iyi saklanabilir. Kereviz, havuç ve kuşkonmaz suda saklandıklarında veya nemli kağıt havluya sarıldığında daha uzun dayanabilir; kuşkonmaz bu şekilde birkaç gün dayanır, kerevizle havuçlar bir iki hafta dayanabilir. Yeşil yapraklı olan her şeyin, örneğin havuç ve pancarın saklamadan önce yeşillikleri çıkarılmalıdır. Mısır kabuğuyla saklanmalıdır, böylece birkaç gün dayanabilir.
Prof. Dr. Bülent MENTEŞ
Hocam meraba kabizliigimi duzeltemiyorum anal fissurum var botox yapildi aam kabizlik var meyve sebze zeytinyagi kuruyemis yiyorum ama ya ishal yada k... devamı
Çocuklarda Demir Eksikliği Beyin Gelişimini Etkiler Mi?
Okula Yeni Başlayan Çocuklar Hangi Gıdaları Yememelidir?
Sıvı Kaybının Belirtileri Nelerdir?
Çocuklara Bağışıklık Sistemi İçin Hangi Besinler Verilmelidir?
Organik Olan Her Ürün Size Yararlı Mıdır?