Nedir
“Diyetiniz Ne Renk?” isimli kitap, daha iyi bir sağlık düzenine sahip olabilmeniz için diyet programınıza daha fazla renk eklemenizin size sağlayacağı faydaları konu alan bir diyet kitabıdır. Bu kitapta yer alan program diğer diyetlerden farklı olarak, özellikle kilo kaybına yoğunlaşmış bir kilo verme diyeti değildir. Fakat bu program sizi şeker ve yağların fazla tüketilmemesi konusunda uyardığı, düzenli fiziksel aktiviteler tavsiye ettiği ve yiyecekler arasından sağlıklı olanların, akla uygun oranlarda tüketimi cesaretlendirdiği için, diyeti uygulayan kişiler derece derece fazla kilolarından da kurtulacaktır. Uzmanlar, hem süper besleyici hem de renkli bir diyet uygulayarak kilo kaybetmenin, yavaş yavaş kilo vermek ve verdiğiniz kiloları tekrar geri almamak için uygulanabilecek en uygun yöntem olduğunu belirtmektedirler.
“Diyetiniz ne renk?” adlı diyet kitabı, UCLA insan besin merkezi’nin kurucu direktörü saygın yazar Profesör David Heber ve diyet uzmanı Doktor Susan Bowerman tarafından yazılmıştır.
Profesör Heber çoğu insanın diyetleri esnasında yeterli meyve ve sebze yemediklerini, kendi renk sınıflandırma sisteminin diyetlerdeki besin boşluklarını doldurmayı ve onu geliştirmeyi kolaylaştırdığını söylemektedir.
Meyve ve sebzeler beslenme tavsiyeleri içerisinde özendirilecek besin grupları şeklinde sınıflandırılmaktadır. 2000 kalorili diyet uygulayan kişilerin her gün 2 bardak meyve ve 2 buçuk bardak sebze tüketmesi gerekir.
Çoğu insan bu hedeflere ulaşmakta yetersiz kalır. Salık kuruluşları tarafından 2005 yılında davranışsal risk faktörü kontrol sistemine göre yapılan araştırmalar, yetişkinlerin yalnızca % 32,6‘sının günde iki veya üç defa meyve tükettiğini ve %27,2’sinin günde 3 ya da daha fazla defa sebze yediğini göstermiştir. Aslında kişilerin daha fazla ve daha çeşitli meyve sebze tüketmeleri mümkündür.
Neler Yiyebilirsiniz
Diyetiniz Ne Renk: Neler Yiyebilirsiniz?
Eğer yiyeceğin doğal rengi yoğun ise diyetinizin bir parçası olmalıdır. Tabi ki burada bahsedilen kırmızı domatestir, kırmızı et değil. Temel fikir çeşitli renkteki sebze ve meyvelerin geniş bir karışımını yemektir. Bu yedi renk sınıfının birinden veya karışımından günde yaklaşık yarım ila bir kilo yemek anlamına gelir.
Her renk kategorisi farklı faydalı besinleri ve antioksidanları temsil ettiği için, Profesör Heber her rengin karışımından oluşan bir porsiyon önermektedir. Bir porsiyon için önerilen, bir bardak dolusu çiğ sebze veya meyve ya da yarım bardak pişirilmiş sebzedir. Kitapta erkekler ve kadınlar için ayrı olarak hazırlanmış, tüm besinleri içeren sağlıklı beslenme menüleri sunulmaktadır. Ayrıca renk grupları ve tavsiye edilen tüketim oranları hakkındaki detaylandırılmış listeler kendi menülerinizi yaratmanızı kolaylaştırır. Yemek listelerine, alışveriş listeleri, seyahat ve dışarıda yemek yeme ipuçları da dahildir.
Menüde Yer Alan Gıdalar:
- Soya fasulyesi ürünleri.
- Tavuk eti.
- Deniz ürünleri.
- Yağsız ve az yağlı süt ürünleri.
- Yumurta akı.
- Sebze ve meyveler.
- Tam tahıllar.
- Yağsız hazırlanmış patlamış mısır.
- Zeytinyağı.
- Zeytin.
- Fındık ve çeşitli tohumlar.
- Fasulye.
Küçük miktarlarda tüketilebilecek diğer gıdalar:
- Yüksek proteinli kırmızı et.
- Bütün yumurta.
- Somon balığı.
- Tereyağı ve margarin.
- Kekler ve hamur işleri.
- Trans yağlar.
- Az besleyici fakat yüksek kalorili olan yiyecekler.
Profesör Heber akşam yemeği tabağınıza neleri dahil ettiğinizi yeniden düşünmenizi, pirinç gibi nişastalı beyaz ürünleri renkli tarım ve hayvancılık ürünleriyle değiştirmenizi ve tatlı krizlerinizi doğal şekillerde şekerli meyvelerle tatmin etmenizi öneriyor.
Nasıl İşe Yarıyor
Diyetiniz Ne Renk: Nasıl Çalışır?
Diyetin ana fikrine göre gıdaları olumlu kılan özellik yalnızca renkleri değildir. Gıdalar renklidir çünkü özel besinlerin özel renkleri vardır. Her renk grubu besinsel bileşiklerin bir grubunu temsil eder ve renk ne kadar koyuysa alınan gıda o kadar besleyicidir.
İşte Profesör Heber’in ‘Renk şifresi’ sisteminin temel ayrıntılı listesi:
- Kırmızı. Bu renkteki yiyecekler, vücudu hücrelere zarar verebilecek serbest radikallerden kurtararak, kanser riskini azaltan Likopen bakımından zengindir. Örnek olarak, domates, kavun ve pembe greyfurt sayılabilir.
- Kırmızı/Mor. Bu renkteki gıdalar kalp hastalığına karşı korunmaya yardımcı olabilen ve antosyanin olarak adlandırılan güçlü antioksidanlarla doludur. Örnek olarak, üzüm, kırmızı şarap, yaban mersini, çilek, patlıcan ve kırmızı elma sayılabilir.
- Turuncu. Bu besinler alfa karoten ve beta karoten olarak adlandırılan, gece görüşünü, hücreler arası iletişimi düzeltip, kanser oluşumunu engellediği düşünülen besinler içerir. Örnek olarak havuç, mango, kış kabağı ve patates sayılabilir.
- Turuncu/Sarı. Bu besinler hücreleri koruyan C vitamini ve Profesör Heber’in ısrarla tavsiye ettiği karotenoit bileşiklerinden biri olan beta kriptoksantin içerirler. Örnek olarak portakal, mandalina, papaya ve tüysüz şeftali sayılabilir.
- Sarı / Yeşil. Bu besinler göz sağlığına katkısı olan ve katarakt riskiyle yaşa bağlı deri dejenerasyonu riskini azaltan, lutein ve zeaksantin adlı karotenoitler bakımından zengin kaynaklardır. Örnek olarak ıspanak ve diğer yeşillikler, sarı mısır, yeşil bezelye ve avokado sayılabilir.
- Yeşil. Bu renkteki gıdalar karaciğerdeki genleri uyararak kansere sebep olan kimyasalları yok eden bileşikleri üretmesini sağlayan, izotiyosiyanat ve sulforafen indol isimli bilesikler içerir. Örnek olarak brokoli, brüksel lahanası, kabak ve karalâhana sayılabilir.
- Beyaz / Yeşil. Bu besinler hücre zarlarını koruyan flavonoidleri içerir. Örnek olarak soğan, sarımsak, kereviz, armut, beyaz şarap, hindiba, ve frenk soğanı sayılabilir.
Uzmanlar Ne Diyor
Diyetiniz Ne Renk? : Uzmanlar Ne Diyor?
Minneapolis’te bulunan Minnesota Üniversitesinde epidemi profesörü olan David R. Jacobs, “Konu diyet olduğunda, bütün parçaların toplamından daha büyüktür” diyor.
Uzmanlar, “öncelikli olan besindir” görüşünün daima en uygun yaklaşım olduğunu söylüyorlar.
Besinlerin içeriğinde henüz bilmediğimiz faydalı maddeler olabilir ve beraber çalışan farklı besin maddelerinin etkisi, yalnız başına çalışan besinlere oranla daha iyi olabilir.
Uzmanlar, renkli meyve ve sebzelerden oluşan bir yelpazenin, herkesin diyetinin bir parçası olması gerektiğini kabul ediyorlar. Sebze meyve ürünleri doğal olarak düşük yağlı, yüksek liflidir ve onların parlak renklerinden sorumlu olan doğal kimyasallar, kanser, kalp hastalığı ve daha pek çok kronik rahatsızlığa karşı koruma sağlayabilen, hastalıklarla savaşan besin maddeleridir.
Meyve ve sebzelerin özel nitelikleri sebebiyle, eğer tavsiye edilen yedi porsiyona ulaşamıyorsanız dahi bu gıdaları olabildiğince fazla tüketmeniz sağlığınız için iyidir.
Dikkat Edilecekler
Tartışma Konusu
Diyetlerine sarımsı kahverengi ya da kahverengi gıdalar yerine, daha renkli meyveler ve sebzeler dahil eden pek çok insan, bu seçimlerinin yararını görecektir.
Sadece birkaç küçük değişiklik yaparak aldığınız kalori miktarını azaltabilir, kilo verebilir ve kronik rahatsızlıklara karşı savunma gücünüzü arttırabilirsiniz.
Günde yedi porsiyon sebze ve meyve yemeyi göz korkutucu buluyorsanız yavaş yavaş başlamaya çalışın ve genelde tükettiğinizden daha fazla meyve sebze tüketin. Sabah kahvaltısında yediğiniz yiyeceğe biraz yaban mersini veya çilek ekleyin. Öğle yemeği veya akşam yemeğinde ek gıda olarak kızarmış patates ya da hamur işi yemek yerine renkli bir salata seçin. Sandviçlere domates ve yeşil yapraklı bitkiler yerleştirin. Salata yapmak söz konusu olduğunda, koyu yeşil veya kırmızı marul ile başlayıp, üzüm, küçük taneli sulu meyveler ve portakal dilimleri gibi renkli parçalar eklemek için hayal gücünüzü kullanın. Taze meyve ve sebzelere ulaşma imkânınız olmadığında dondurulmuş gıdalar iyi ve ekonomik bir seçim olacaktır.
Sonuç olarak renkli bir yemek tabağı gözümüze de hitap eder ve kahverengiyle dolu olan bir tabağa oranla çok daha fazla iştah açıcıdır. Kendinize bir iyilik yapın ve diyetinize daha canlı renkler ekleyin.
Yara Bakımı Tedavisi
Dyt. SAMET YAĞLI
merhaba samet bey,ben 22 yaşındaym ve 10 kilo fazlam var defalarca diyete başladım ama fazla dayanamadım ve bıraktım,diyet yaptığım günlerde devamlı b... devamı
Güçlendirilmiş Güney Sahili Diyeti
Kanserle En Başta Savaşan Besinler
Karbonhidrat Sever Diyeti
Volümetrik Beslenme Planı
Kan Grubu Diyeti Nasıl Bir Zayıflama Yöntemidir?