Uykusuzluk sıkıntısı çok uzun süren bir sıkıntı değilse ve çok belirgin başka bir nedenden kaynaklanıyorsa, örneğin ameliyat öncesi kaygılardan, ameliyat sonrası ağrılardan dolayı meydana geliyorsa, hastanın hekimleri bu durumu, bir süre için gevşetici ve uyku yapıcı ilaçlar vererek tedavi ederler.
Fakat uykusuzluk ayları aşan ve yıllara varan bir sıkıntı haline gelmişse, o zaman deneyimli uyku uzmanları tarafından ya da bu konuda deneyimli psikologlar, psikiyatrlar tarafından değerlendirilmesi gerekir.
Psikolojik ve ilaçla tedavi
Hastanın fiziksel ve psikolojik değerlendirmesi yapıldıktan sonra, çoğu zaman hem psikolojik destekle, yani stresle başa çıkma yöntemleri, davranış değiştirme yöntemleri, zaman kullanma becerileri, kızgınlık ve öfkeyle başa çıkma becerileri gibi beceriler yardımıyla ve hem de ilaç yardımıyla hastanın uykusunun normale dönmesi sağlanabilir.
Bir başka önemli konu ise, yenilen içilen gıdaların uyku üzerindeki olumlu ya da olumsuz etkileridir. Geç yenen ağır yemekler, tütün ürünleri, kafein ve alkol, uykunun doğal olarak uyunmasını engeller. Uyku kalitesini bozar ve dinlendirici bir uyku uyunmasına imkan vermez.
Fzt. Osteopat İbrahim MAYDA
14 yaşındaki kızım da haşimato troidit teşhis edildi. Tedavi olur mu osteopati ile tedavisi mümkün mü?... devamı
Uyurgezerlik Hangi Yaşta Görülür?
İnsanın En Fazla Uyanık Kalma Süresi Nedir?
Uyurgezerlik Nedir?
Çocuklar Uykuya Neden Direnirler?
Uyku Kaçıran Yiyecekler Nelerdir?