- İçindekiler
- Nedir
- Sebepler
- Belirtiler
- Gerçekler ve İpuçları
Nedir
Nedir?
Karşı gelme bozukluğu (KGB) bir davranış bozukluğudur. Bu bozukluk, belirgin şekilde saygısız, isyankar ve kışkırtıcı davranışların varlığıyla tanımlanır ama kanunu ya da başkalarının haklarını ihlal eden daha şiddetli asosyal ya da saldırgan eylemler yoktur.
KGB, psikiyatrik bir bozukluk olup iki farklı sorun kümesiyle tanımlanır. Bunlar saldırganlık ve kasıtlı olarak başkalarını rahatsız etme ve sinirlendirme eğilimidir. İnsanların tedavi görmek istemesinin sebebi genellikle budur. KGB’li bir çocukta dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB), depresyon, Tourette Sendromu, kaygı bozuklukları ya da diğer nöropsikiyatrik bozukluklardan biri de varsa, onunla yaşamak çok daha zor hale gelir.
Davranışlarda bozukluk, sosyal, akademik ya da mesleki alanlarda klinik olarak önemli zararlara yol açar.
Bir çocuk, ebeveynlerine, öğretmenlerine ya da diğer yetişkinlere karşı sürekli itaatsiz ve düşmanca davrandığı zaman genellikle KGB tanısı konur. Esas davranışsal güçlük, sürekli olarak, yetişkinlerin talimatlarına ya da isteklerine uymayı reddetme durumudur. KGB’li çocuklar çoğunlukla kolay sinirlenirler; sürekli öfkeye kapılırlar, yetişkinlerle kavga ederler, kurallara ve talimatlara uymayı reddederler ve kendi hatalarından dolayı başkalarını suçlarlar. İnatçılık ve sınırları zorlama, erken çocukluk çağında bile yaygındır.
Sebepler
Sebepler
Bazı uzmanlar çocukların %5-15’inde KGB olduğunu tahmin ediyor. Bu bozukluğun sebebi bilinmiyor. KGB belirtilerine sahip bir çocuk, çocukluk ve ergenlik çağı sorunlarıyla ilgili özel eğitimi olan bir psikiyatr ya da psikolog tarafından değerlendirilmelidir. Eğer ebeveyn alkolikse ve kanunla başı derde girmişse, çocuğunda KGB görülme ihtimali neredeyse üç kat fazladır. Yani, ebeveynleri alkolik olan ve babalarının kanunla başı derde giren çocukların %18’inde KGB görülür.
Karşı gelme bozukluğu, çocuğun mizacına ve ailenin bu mizaca tepkisine; bazı ailelerde bu bozukluğa karşı kalıtımsal yatkınlığa; kafa yaralanması gibi nörolojik bir sebebe; beyinde kimyasal bir dengesizliğe (özellikle beyindeki serotoninle ilgili) bağlı olabilir.
Belirtiler
Belirtiler
Tanı, en az altı ay devam eden belirtilere bağlıdır. Karşı gelme bozukluğunda, en az altı ay devam eden olumsuz, düşmanca ve saygısız davranışlar ve aşağıdaki maddelerden dört tanesi (ya da daha fazlası) mevcuttur:
- Çoğunlukla kasıtlı olarak insanları sinirlendirmek
- Çoğunlukla öfkeye kapılmak
- Çoğunlukla alıngan olmak ve başkaları tarafından kolayca sinirlendirilmek
- Çoğunlukla yetişkinlerle kavga etmek
- Genellikle kinci ve intikamcı olmak
- Genellikle yetişkinlerin taleplerine ya da kurallarına uymayı aktif olarak reddetmek
- Genellikle kendi yanlışları ya da kötü davranışlarından dolayı başkalarını suçlamak
- Çoğunlukla sinirli ve kızgın olmak
İlişkili Özellikler
- Öğrenme sorunu
- Depresif ruh hali
- Hiperaktivite
- Bağımlılık
- Hareketli ya da dengesiz ya da antisosyal kişilik
Çocuğunuza, sorunlardan nasıl kaçınacağını ve onu sinirlendiren durumları, aktiviteleri ve insanları nasıl idare edeceğini öğretin.
Eğer çocuğunuz kendisine ya da başkalarına zarar verebileceğini söylerse ya da çocuğunuza zarar verebileceğinizi düşünüyorsanız hemen doktoru arayın.
Gerçekler ve İpuçları
Karşı Gelme Bozukluğu Hakkında Gerçekler ve İpuçları
- Karşı gelme Bozukluğu, psikiyatrik bir bozukluk olup daha ziyade çocuğun davranışlarıyla ilgilidir.
- Tam nedeni hala bilinmemektedir, ama biyolojik, genetik, çevresel faktörlerin birleşimi KGB’ye neden olabilir.
- Öfke krizleri, kavga etmek, ebeveynlerine ya da hak sahiplerine karşı gelmek, olumsuz ya da rahatsız edici davranışlar, yardımcı olmamak, kızgın olmak, başkalarını suçlamak vs KGB’nin belirtileridir.
- KGB belirtileri en az altı ay sürebilir. Çocukta KGB ile birlikte DEHB, depresyon, kaygı ya da duygudurum bozuklukları, öğrenme güçlükleri, davranış bozukluğu ve diğer nöropsikiyatrik bozukluklar görülebilir.
- KGB tedavisi için ebeveyn eğitim programları, aile psikoterapisi, bireysel psikoterapi, bilişsel davranışsal terapi, ilaçlar, sosyal beceriler eğitim programları uygulanır.
- Eğer ebeveyn alkolikse çocukta KGB görülme riski artar.
- KGB, çocukları ve gençleri etkiler. Erkeklerde kızlara göre daha sık görülür.
Uzm. Dr. Vedat ERTUNÇ
Ritim bozukluğa karşı aldığın Tensinor ilaçtan sonra nabız 46 oluyor iyi mi değilim aydınlatırmısınız... devamı
Afrodizyaklar
Cinsel Fetişizm
Doğum Sonrası Psikiyatrik Tedavi Nasıl Yapılır?
Başka Türlü Adlandırılmayna (Bta) Yıkıcı Davranış Bozukluğu
Puerperal Psikoz