Uzun vadede kilo alımıyla ilgili çalışmalar yapan Harvard halk sağlığı uzmanları belirli yiyeceklerin tüketimi, uyku süresi, fiziksel aktivite, televizyon izleme süresi gibi etkenlerdeki değişimlerin uzun vadede kilo alımına büyük etki yaptığını vurguluyor. Ayrı gerçekleşen üç çalışmada hayat tarzındaki değişimlerle kilo alımı arasında bağlantı kurulmaya çalışıldı. Bu çalışmalarda takip edilen, sayıları 22 bin ile 50 bin arasından değişen katılımcılar ortalama olarak 20 yıllık bir süreçte 8 kilo aldılar. Bunun sebeplerine bakıldığında 3 çalışmada da benzer sonuçlar elde edildi.
İlk olarak belirli yiyeceklerin tüketimindeki artış kilo alımıyla ilişkilendirildi. Örneğin, patates cipsi tüketimini artıranlar ortalama olarak 4 yıllık süreçte 1 kilo aldılar. Benzer şekilde şekerli içecek ve et tüketimini artıranlar da aynı süreçte 1 kiloya yakın bir artış gösterdiler. Tam tahıl, sebze, meyve, yoğurt gibi gıdaları artıranlar ise aynı sürede ortalama olarak 0,5-1 kg kilo kaybettiler. Yine de araştırmacılar kilo alımının ve verilmesinin tek başına bir yiyeceğe indirgenmemesi gerektiğini de belirttiler. Öte yandan genel hatlarıyla şeker, nişaşta, beyaz ekmek türü işlenmiş tahılları azaltıp sebze, meyve tam tahıl gibi hiç işlenmemiş ya da az işlenmiş yiyecekleri daha fazla tüketmek bu araştırmada da olumlu sonuç verdi.
Benzer şekilde fiziksel aktivitedeki azalma ve televizyon izlemedeki artış da kilo alımıyla ilişkilendirildi. 6 ila 8 saat arası uyuyanların ise, daha az ya da çok uyuyanlardan daha az kilo aldığı görüldü.
Tek başına tüm bu faktörler kiloda ancak düşük miktarda değişim yaratırken birden fazla faktördeki değişimin toplamda artı ya da eksi daha fazla fark yarattığı görüldü. Bu da küçük boyutta da olsa yapılan hataların veya doğruların toplamda olumlu ya da olumsuz büyük etki yaratabildiğini gösteriyor. Bu bir açıdan bakıldığında kilo almanın kolay olduğu anlamına gelse de diğer yandan kiloyu korumanın da aynı şekilde kolay olduğu sonucu ortaya çıkıyor.
Graves Hastalığında Kilo Sorunları
Uzm. Dr. Melis ŞENLİK
Merhaba yüzümün alin ve yanak bölgesinde melazma diye adlandirilan lekeler den var. Kisa vadede kesin sonuç alinabilen bir tedavi yöntemi varimdir v... devamı
Oksidatif Stres
C Vitamini Kalp Krizi Riskini Azaltıyor
Gıdaların Son Kullanma Tarihleri Gerçekten Önemli Mi
Böbrek Hastası Yaşlı Kişiler İçin Diyet
Kafeinin Kemik Erimesiyle İlgili Etkileri