Karaböcüoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, çocuklarda sık görülen üst solunum yolu hastalıklarına karşı alınması gereken önlemler ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.
Anne ve babaların çocuklarını en sık doktora götürdükleri hastalıkların başında üst solunum yolu enfeksiyonlarının geldiğini belirten Karaböcüoğlu, çocukların bir yılda 6-8 defa üst solunum yolu iltihabı geçirebildiğini, özellikle yuvaya veya okula ilk başlanan yıllarda bu hastalıkların daha sık görüldüğünü vurguladı.
Karaböcüoğlu, anne ve babaların çocuklarını üst solunum yolu hastalıklarından korumak için önerilerini de şöyle sıraladı:
''Anne ve babalar çocuk hastalandığında gereğinden fazla C vitamini içeren portakal, mandalina, limon yedirip, onu kış boyunca hastalıklardan koruyacaklarına inanırlar. Araştırmalar, gereğinden fazla C vitamini almanın sağlıklı bireyleri hastalıklardan korumadığını ortaya koymuştur. Anne ve babaların çocuklarına gerektiği kadar vitamin, meyve ve sebze yedirmeleri yeterlidir.
'Çocukta ateş var' diye gereksiz yere antibiyotik verilmemeli. Bir uzmana danışılmalı ve çocuğun hastalığına göre tedavi uygulanmalıdır. Üç aydan küçük çocuğun her ateşlenmesinde doktoru haberdar edilmelidir. Üç aydan büyük çocuklarda tüm ateş düşürücülere rağmen 48 saatten fazla uzun süren ateşi varsa, yemek yiyemiyor, kendisini halsiz ve mutsuz hissediyorsa hemen doktora gidilmelidir. Anne ve babalar mümkün olduğu kadar kapalı ve kalabalık ortamlardan, hasta olduğu bilinen kişilerden çocuklarını uzak tutmalıdır.
Hastalıklardan koruyuculuk özelliği kanıtlanmış tek şey anne sütüdür. Anne sütü, çocuğu orta kulak iltihabı ve üst solunum yolu iltihapları dâhil olmak üzere pek çok hastalıktan korur. Anneler bebeklerini ilk 6 ay mümkünse tek anne sütü ile beslemeli, 6. aydan sonra da ek gıdalarla birlikte 18-24 aya kadar anne sütü vermelidir. Aileler çocuklarının yanında sigara içmemeli ve içilmesine izin vermemelidir. Soğuk her ne kadar tek başına hastalık nedeni değilse de, aileler çocuklarını soğuk havalardan korumaya özen göstermelidir.''
İLGİLİ MAKALE
Soğuk Algınlığı İçin C Vitamini
Op. Dr. Sinan GÖKER
Slm hocam ben renk körü lensinı ilk defa kullanıyorum ama hertarafi kırmızı görüyorum normal mi sizce... devamı
Yetersiz Uyku Çocuklarda Obeziteye Yol Açar
Zayıflama Programınızı Sabote Eden 10 Yanlış
Metabolik Sendrom: Tartışmalı Durum
Reflü
Gıda Sektöründen Kullanılan Katkı Maddeleri