- İçindekiler
- Tasarruf
- Planlama
- Sağlıklı Gıdalar
- Stratejiler
Tasarruf
Bugünlerde sadece benzin istasyonunda değil, markette de daha fazla para ödüyoruz. Size göre bunun sebebi, petrol fiyatlarının artması, ürünlerdeki verimin hayal kırıklığı yaratması, küresel ısınma ya da doların değer kaybetmesi olabilir. Süpermarketçiler Birliği beslenme politikası müdürü, yiyecek fiyatlarını etkileyen birçok faktör olduğunu söylüyor.
İnsanlar gıda alışverişi yaparken, iyi beslenmeden vazgeçmeden tasarruf etmenin yollarını arıyorlar. Sağlıklı beslenmeyi ihmal etmeden, alışverişte nasıl tasarruf edebileceğiniz konusunda bazı uzmanların tavsiyeleri şunlardır.
Planlama
Planlama, Gıda Alışverişinde Tasarruf Etmenize Yardımcı Olabilir
Amerikan Beslenme Derneğinin sözcüsü, önceden planlamanın, markette ödediğiniz paranın karşılığını fazlasıyla almanın en önemli adımı olduğunu söylüyor.
Sözcü şöyle söylüyor: “Mutfağınızda bulunan ürünlerin envanterini yapın, böylece fazla miktarda satın almazsınız. İhtiyaçlarınıza ve haftalık menü planınıza dayanarak ayrıntılı bir alışveriş listesi hazırlayın ve artan yemekleri nasıl kullanacağınızı hesaba katın.”
Alışverişe çıkmadan önce hafif bir şeyler atıştırın. Reyonların sonunda yapılan tanıtımlara kapılmak gibi maliyetli hatalardan kaçınmak ve satın alma dürtünüze mani olmak için yaptığınız listeye bağlı kalın.
Haftalık menünüzü planlamadan önce, nelerin indirimde olduğunu görmek için reklamlara bakın ve indirimlerden yararlanmak için kuponlar kullanın. Hatta sevdiğiniz marketlerden kupon almak için bunların internet sitelerine üye olabilirsiniz.
Sağlıklı Gıdalar
Sağlıklı Gıda Daha Ucuzdur
2002 yılında yapılan ve Amerikan Beslenme Derneğinin dergisinde yayımlanan bir araştırmaya göre, daha sağlıklı yiyecekler tüketmek gerçekten tasarruf etmenizi sağlayabilir. Araştırmacılar, aileler zayıflamak için diyete başladıklarında, kilo vermenin yanı sıra gıda maliyetlerinin de düştüğünü görmüşlerdir.
Bir yıl süren araştırmaya göre, bu tasarruflar porsiyonların küçültülmesinden ve markette harcanan paranın artmasına neden olan yüksek kalorili yiyeceklerin daha az alınmasından kaynaklanıyor. İnsanlar bu “ekstralar”a (gazlı içecekler, unlu ürünler ve cips gibi daha fazla kaloriye ve daha az besin değerine sahip gıdalara) daha fazla para harcama eğilimindedirler.
Eğer yiyeceklerin besin değerini göz önüne alırsanız, verdiğiniz paranın karşılığını fazlasıyla alırsınız. Örneğin, gazlı ve aromalı içecekler genellikle lüzumsuz kalori verir. Bunların yerine, çok daha ucuz olan maden sodasının içine bir miktar %100 meyve suyu katabilirsiniz.
Bir yazar şöyle söylüyor: “Müşterilerim, daha sağlıklı beslenmeye başladıkları zaman, market harcamaları birden düşer.”
Uzmanlar, gıda fiyatlarını karşılaştırırken elde edilecek porsiyon sayısının ve yiyeceğin besin değerinin göz önüne alınmasını tavsiye ediyorlar. Örneğin, yarım kiloda 3-4 şeftali vardır. Fiyatı kiloya böldüğünüzde, fiyat genellikle makuldür.
Uzmanlar şöyle devam ediyor: “İdeal gıda, kalori açısından değil, besin öğeleri açısından zengin olan gıdadır. En ucuz gıdalar taze, dondurulmuş ya da konserve gıdalar olabilir.”
Peki, eğer canınız tatlı bir şey çekiyorsa?
Amerikan Beslenme Derneği başkanı şöyle söylüyor: “Kalori açısından zengin pasta ve kurabiyelerden vazgeçerek tasarruf edin; bunların yerine, mevsimine göre meyve çeşitlerini tercih edin. Meyve, yağ içermez; besleyici öğeler ve lif açısından zengindir ve enerji veren doğal bir besindir.”
Meyveyle birlikte yemek için hafif dondurmalardaki ya da dondurulmuş yağsız yoğurtlardaki indirimleri ya da kuponları takip edin. Böylece lezzetli, yağsız ve düşük kalorili bir tatlı yiyebilirsiniz.
Stratejiler
Artan gıda fiyatlarına karşı market bütçenizi artırmanıza yardımcı olacak 10 basit strateji şöyledir:
1. Ürünleri mevsiminde alın: Haftanın en karlı ürünlerini öğrenmek için gazetedeki yiyecek bölümüne bakın. Mevsim ürünleri, turfanda ürünlere göre ucuzdur. Yaz aylarında, koçanda mısır 10 sent kadar düşük bir fiyata sahip olabilir; yılın diğer aylarındaysa fiyatı bunun 10 katı olabilir. Ayrıca semtinizdeki pazardan, yerel olarak üretilmiş ürünler alabilirsiniz; bu fiyatlar nakliye ücreti içermez.
2. İndirimlerden ve kuponlardan yararlanın: Öğünlerinizi, indirimde olan ürünlere göre planlamak market faturalarınızı azaltabilir. Özellikle kupon da kullanıyorsanız. (Bu kuponların alacağınız ürün için olmasına dikkat edin). Pazar günü gazeteler, kupon ve indirim ilanlarıyla doludur. Temel gıda maddeleri indirimde olduğu zaman bunları çok fazla miktarda satın almak da iyi bir fikirdir. “Bir tane alana bir tane bedava” kampanyası ihtiyacınız olandan iki kat fazlasını yarı fiyatına almanızı sağlar. Bazı marketlerdeyse ürün yarı fiyatınadır, bu yüzden tasarruf etmek için birden fazla ürün almanız gerekmez. Daha ileri tarihte kullanılabilecek indirim ürünlerini buzdolabında saklayın.
3. Yemeğinizi paketleyin: Öğle yemeğinizi hazırlayıp yanınızda götürmek epey tasarruf etmenizi sağlar ve işyerinde, okulda ya da nerede olursanız olun, artmış yemeklerden faydalanmanın en iyi yoludur. Washington Üniversitesinin beslenme müdürü şöyle söylüyor: “Öğle yemeğinizi paketleyip yanınızda götürmeniz hem tasarruf etmenizi sağlar hem de yemeğin içindeki bütün malzemeleri kendiniz seçtiğiniz için sağlıklı ve düşük kalorili bir yemek yemiş olursunuz.” Sandviç, salata, çorba, dürüm ya da peynir hazırlayıp paketleyin. Eğer buzdolabı yoksa yemeği uygun sıcaklıkta muhafaza etmek için buz torbaları kullanın.
4. Dondurulmuş, konserve ya da kurutulmuş besinleri tercih edin: Bir dahaki sefere bir yemek tarifi için malzemeler alırken dondurulmuş, konserve ya da kurutulmuş besinleri deneyin. Bunlar, taze olanlarına göre daha ucuz olabilir ve aynı besin değerine sahiptir. Ürünler, genellikle, olgunlaştıkları zaman dondurulur, konserve edilir ya da kurutulur. Bu dönemde ürünlerdeki besinsel öğeler bol miktardadır. Balık ve tavuk ürünlerinde, donma hasarının en aza indirilmesi ve tazeliğin muhafaza edilmesi için genellikle şok dondurma işlemi uygulanır. Dondurulmuş ürünlerde, sadece ihtiyacınız olan miktarı kullanabilirsiniz, daha sonra paketi tekrar kapatır ve dondurucuya geri koyarsınız. Eğer doğru şekilde saklanırsa israf olmaz. Konserve besinler çoğunlukla meyve ya da sebze suyu, şurup ya da tuzlu suyun içinde bulunur ve genellikle hafifçe yıkanması gerekir. Kurutulmuş meyveler, aromanın içinde konsantre edilmiştir ve taze meyve için harika bir alternatiftir. Ayrıca, çorba, güveç, patates püresi ya da tatlılarda süt tozu ya da koyulaştırılmış süt kullanabilirsiniz. İhtiyaçlarınıza göre en uygun fiyatlı çeşidi alın.
5. Proteinli besinlerde tasarruf edin: Mümkün olduğunda, daha pahalı olan et, balık ve tavuk ürünlerinin yerine fasulye, yumurta, tofu ve baklagiller gibi daha ucuz olan sebzeleri kullanın. Sağlıklı sebze tüketiminizi artırmak ve tasarruf etmek için haftada bir ya da birkaç kez sebze yiyin. Yumurta sabah kahvaltısı, öğle ya da akşam yemeğinde yenilebilecek ucuz ve mükemmel bir protein kaynağıdır. Ayrıca et, balık ya da tavuk ürünlerini daha küçük bir porsiyonda kullanmayı ve yemeği tam tahıllar, fasulye, yumurta ve sebzelerle tamamlamayı deneyebilirsiniz.
Et alırken, küçük porsiyonlarda yağsız et türlerini tercih edin. Örneğin, “fileto” ya da “nuar” dana etinin yağsız türleridir. (Yağsız etleri, alet yardımıyla ya da marine ederek yumuşak hale getirebilirsiniz). Ayrıca bütün bir tavuk alabilir ve bunu kesmesi için kasaba para ödemek yerine kendiniz kesebilirsiniz ya da daha ucuz olan “aile paketini” alıp bunu porsiyonlara bölebilir ve hava geçirmeyen buzluk poşetlerinin içine koyabilirsiniz.
6. Sakla samanı gelir zamanı: Alışveriş arabanıza çabuk bozulan yiyecekleri atmadan önce bunları tam olarak nasıl kullanacağınızı düşünün. Artan sebzeleri, tavuğu ya da eti, çorbada, etli ve sebzeli yemeklerde, salatada ve güveçte kullanmak maliyeti azaltır ve mutfaktaki yaratıcılığınızı gösterir. Örneğin, bir akşam kızarmış tavuk yediyseniz, artan tavukları ertesi akşam tüketin. Taze yeşilliklerin üstüne sebze, meyve ve artan tavuk parçalarını koyun. Buna biraz da tam tahıllı ekmek ekleyin. Böylece birkaç dakika içinde besleyici bir yemek hazırlamış olursunuz. Ayrıca artan yemekleri kahvaltıda tüketebilir ya da öğle yemeği için bunları yanınızda götürebilirsiniz.
7. Markasız ürünleri (market markalarını) tercih edin: Daha pahalı olan ulusal markaların yerine market markalarını tercih edin. Uzmanlar şöyle söylüyorlar: “Bütün gıda üreticileri güvenli yiyecek ve içecekler üretmek için standartlara uyar.” Birçok market, kendisi için özel üretilen ulusal markaların ürünlerini satın alıp bunların üstüne kendi etiketini koyar. Paranızın karşılığını aldığınızdan emin olmak için etiketteki içerik listesini okuyun. Ürünün içindeki maddeler, sırayla ağırlığına göre yazılmıştır. Konserve domates alırken, ilk madde olarak domateslerin yazıldığı bir ürün alın. Ayrıca sevdiğiniz yiyeceklerin daha basit versiyonlarına bakın. Örneğin, daha süslü tahıl ürünleri yerine daha az katkı maddesi içeren ve daha ucuz (ve genellikle daha sağlıklı) olan yulaf ezmesini alın.
8. Hazır ambalajlı ürünleri sadece ihtiyacınız olduğunda alın: Eğer kuponunuz yoksa ya da ürün indirimde değilse hazır ambalajlı, dilimlenmiş ya da yıkanmış ürünleri almak daha pahalı olacaktır. Yine de, yalnız yaşayan kimseler için, çabuk bozulan ürünlerin küçük boyları ya da hazır ürünler, daha pahalı olmasına rağmen daha az çöp yaratacaktır ve bu kişilerin ihtiyaçlarına uygun olacaktır. Ayrıca işlenmiş yiyecekler, kurabiyeler, çerezler ve gazlı içeceklerden kaçınarak hem tasarruf edebilir hem de sağlıklı beslenebilirsiniz.
9. Toptan olarak satın alın ve pişirin: Toptancı bir marketten alışveriş etmek ucuz olabilir. Toptan alınan ürünler, kullanıldığı sürece, tasarruf etmek için harika bir yol olabilir. Ayrıca semtinizde toptan gıda satan alışveriş merkezlerinde epey tasarruf edebilirsiniz. Uzmanlar, yiyecekleri toptan pişirerek hem paradan hem zamandan tasarruf edilebileceğini söylüyorlar. Ayrıca şu öneride bulunuyorlar: “Yiyecekleri toptan hazırlayın ve aile boyu porsiyonlar halinde dondurun. Bu, mutfakta zaman kazandırır.” Örneğin, bol miktarda domates sosu yapmak, satın almaktan daha ucuz ve muhtemelen daha lezzetli olacaktır.
10.Sebze ve meyve bahçesi oluşturun: Tasarruf için mümkünse bahçenize sebze ve meyve ekin. Yazın, bahçenizde yetiştirdiğiniz taze domatesi yemek kadar güzel bir şey yoktur. Eğer bahçeniz yoksa domates saksıda bile yetişir. Azla başlayın, taze ot ya da birkaç basit sebze yetiştirmenin ne kadar kolay olduğunu görün. Eğer elde ettiğiniz ürünleri dondurmak ya da konservelemek için biraz zaman ayırırsanız, yaz mevsiminin cömertliğini tüm yıl boyunca yaşayabilirsiniz.
Ekmekte Tam Buğday Çağrısı
Dyt. MELTEM ŞENİZ TOKSOY
mrb hocam ben 178 cm boyundayım 85 kiloyum ve ne kadar uğraşssam kilo veremiyorum bu konuda bana yardımcı olabilirmisiniz hangi tür gıdaları tüketmeme... devamı
Kurban Eti Tüketirken Bunlara Dikkat
Hamilelikte Yapay Tatlandırıcı Kullanılır Mı?
Düşük Kolesterol İçin Beslenme
Hafif Ve Pratik Kokteyl Tarifleri
Salatalığın Faydalarını Biliyor Musunuz?