Birçoğumuz, dışarıda yemek yediğimizde kalori sınırını farkında olmadan veya olarak aşıyoruz. Yapılan en son araştırmalara göre, ortalama bir insan bir restorana girip oturduğu zaman fast food yiyecekleri tercih ediyor ve normalde yediğinden daha fazla yiyor.
Restoranlarda verilen siparişlerin üzerine yapılan bir besin araştırmasında 19 restoran incelendikten sonra, bir fast food menüsünün ortalama 1,128 kalori içerdiği ortaya çıktı. Bu rakamın önceki yıllarda 881 kalori olduğunu da hesaba katarsak, hem menülerdeki kalori değerlerinin gittikçe arttığını, hem de insanların daha çok yediğini söylememiz mümkündür. Peki, durum böyleyken nasıl beslenmeliyiz ve nelerden kaçınmalıyız?
- Yemeğe hiçbir zaman açlıktan bayılmak üzereyken gitmeyin. Gitmeden yarım saat kadar önce mutlaka bir elma ya da bir parça kraker atıştırın. Bu menüye bakarken vereceğiniz kararları değiştirecektir, çünkü çok aç bir bünye yanlış ve fazla yemek seçimi yapar.
- Ekmek sepeti, her zaman daha fazla yemeğe teşvik eder. Ekmek sepetinden kaçının ya da en azından beyaz ekmek yemeyin. Beyaz ekmeğin vücut içerisinde kalma süresi çok düşüktür, bu yüzden uzun süre tok tutmaz ve kilo almanıza sebep olur. Esmer ekmeklerin vücut içinde kalma süresi uzun olduğu için daha doyurucudur ve içerdiği kalori miktarı daha azdır.
- Sebzelerinizin buharda pişmesini isteyin.
- Yemeklerinizi her zaman en düşük kalorili hale getirilmiş pişirme seçenekleri içinden tercih edin. Örneğin, ızgarada yapılmış, fırınlanmış, buharda pişirilmiş gibi.
- Yağlı, ekmekli, pane harcı ile kaplanmış, kızartılmış ve çıtır çıtır yiyeceklerden ne olursa olsun kaçının.
- Yemeğinize ve salatanıza tuz dökülmemesini isteyin. Bu şekilde tuzunuzu kendiniz tadarak ayarlayabilirsiniz. Soğanlı ve peynirli yemeklere tuz atmayın, çünkü bu yiyeceklerin içerisinde zaten tuz bulunur.
- Her türlü sosun, yemek/salata/tatlı üzerine konmayıp, başka bir kap içinde getirilmesini isteyin. Yeterli kadarını kendiniz ekleyin.
- Tatlı yerine meyve yemeği tercih edin.
- Eğer büyük porsiyonları olan bir restorana gittiyseniz, yemeğin bir kısmını ayırıp o kısım hiç yokmuş gibi davranarak geri kalanı yiyin. Ayırdığınız kısmı ise çıkışta bir kedi veya köpeğe verebilirsiniz. Ya da tabağınıza yarım porsiyon yiyecek alın ve doymadıysanız, yemeğiniz bittikten sonra salata ve meyve yiyin. Sofradan tam anlamı ile doymuş olarak kalmak yanlıştır.
- Beyaz pirinç ile yapılan pilav yerine mutlaka bulgur pilavı yemeği tercih edin. Bulgur pilavı hem daha faydalıdır, hem de kalorisi yok denecek kadar azdır.
- Kremalı çorbalar yerine et sulu çorbaları tercih edin.
- Yemekten önce mutlaka bir bardak su için. Yemeğinizin yanında ayran içmeye veya yoğurt yemeğe çalışın. Yemek ile beraber yenen yoğurt, kalori ve yağları hemen eritmeye başlar.
- Alkol tüketimine de dikkat etmeniz gerektiğini unutmayın. Alkoller oldukça kalorili içeceklerdir. Yukarıdaki bütün maddelere dikkat edip de yemeğin yanında alkol içiyorsanız, beslenmenize dikkat etmeniz pek işe yaramayacaktır. Meyveli kokteyller içmeyi tercih edin.
Ergenlikte Ciddi Alerjileri Kontrol Etmek
Dyt. SAMET YAĞLI
Keten tohumunun zayıflattığıyla ilgili bir haber okudum, doğru mudur? Zayıflama için keten tohumunu nasıl kullanabilirim, teşekkürler.... devamı
Mikroplara Savaş Açın
Avokado Hakkında Bilinmeyenler
Kilo Alma Konusundaki Yanlış Kanılar Çürütüldü
Hamilelikte Kilo Alımının Bebek Üzerindeki Etkileri Nelerdir?
Bebeklerimize Tuzu Canlarının Çekmesini Mi Öğretiyoruz