Melatonin
Melatonin, Jet lag ve uyku sorununa bir çare olarak kapsamlı bir şekilde araştırılmış ve günümüzde etkili bir jet lag tedavisinde önemli bir faktör olarak kabul edilmiştir. Son araştırmalar melatoninin, normalde uyumayacağınız zamanlarda uykuya yardımcı olduğunu göstermektedir. Bu da melatonini jet lag yaşayan kişiler için özellikle yararlı hale getirmektedir.
Bu hormon vücudunuz tarafından karanlık sinyali olarak algılanır ve genellikle etkisi parlak ışığın etkisinin tersidir. Melatonini aldığınız zaman önemlidir. Eğer vücut saatinizi daha erken bir zamana ayarlamak istiyorsanız, melatonini akşam almanız gerekir. Eğer vücudunuzun saatini daha geç bir zamana ayarlamak istiyorsanız melatonin sabah alınmalıdır.
0.5 miligramlık gibi küçük dozlar 5 mg’lık ya da daha fazla dozlar kadar etkili görünmektedir. Ancak bazı araştırmalarda daha yüksek dozların uykuya eğilimi daha da artırdığı kanıtlanmıştır. Eğer melatonin kullanıyorsanız, uykudan 20 dakika önce alın ya da doktorunuzdan doğru zamanlama hakkında bilgi isteyin. Melatonin alırken alkolden kaçının. Yan etkiler nadirdir; ama baş dönmesi, baş ağrısı, iştah kaybı ve muhtemelen bulantı ve oryantasyon bozukluğu görülebilir.
Diğer çareleri araştırın
Sık uçan birçok kişinin jet lag çaresi olarak aromaterapi, homeopati ya da özel diyetler gibi belli bir tercihi vardır. Bu diyetlerin çoğu değişimli olarak az yeme, çok yeme ya da yüksek proteinli, düşük proteinli öğünler şeklindedir. Jet lag karşısında herhangi bir diyetin işe yaradığı kesin olarak kanıtlanmamış olmasına rağmen bazı insanlar bu diyetlere çok güvenir. Eğer bu diyetler çok karışık görünüyorsa, uyanık kalmak için daha fazla yüksek protein ve uyumak için daha fazla karbonhidrat tüketilerek bunların etkisi yaklaşık olarak elde edilebilir. Birçok alternatif jet lag tedavisi zararlı değildir ve eğer herhangi başka bir şeyin yararı olmuyorsa denemeye değerdir.
Jet Lag bozukluğu nedir?
Prof. Dr. Kaan AYDOS
Hocam koly gelsin sperm kanali tikanikliginda kullanabilcegim ilac veya ilaclar nelerdir ilacla cozumu var midir... devamı
Yaşlandıkça Uyku Süresi Kısalır
Jet Lag Bozukluğunun Tedavisi Nasıldır?
Jet Lag Bozukluğu Nedir?
Jet Lag Bozukluğuna Evde Uygulanabilecek Tedaviler Nelerdir?
Uyanık Kalmakta Enerji İçecekleri Etkili Midir?