Demir eksikliği, her yaşta en sık görülen hastalık nedenidir. Ancak en sık olarak 6 ay 24 ay arası süt çocuklarında görülür. Bunu izleyen ikinci riskli grup, adolesan denilen ergen yaştaki çocuklar ve hamilelik dönemidir. Bu durum doğurganlık yaşındaki kadınlar için geçerlidir. Erkeklerde demir eksikliği görülme olasılığı daha düşüktür. Demir hastalığının en yoğun görüldüğü 6-24 ay süt çocuklarında değişik belirtiler baş gösterir. En başta iştahsızlık, uykusuzluk, huzursuzluk, çok ağlama hatta katılma nöbetleri, anneye aşırı düşkünlük gibi davranış kusurları görülür. Bunlar bazen anneyi bezdirecek boyutlara ulaşabilir. Renk solukluğu, her zaman demir eksikliğinin bir belirtisi olarak dikkat çekicidir.

Oyun çocuklarında demir eksikliğinin belirtileri uyumsuzluk ve arkadaşlarıyla geçinememe biçiminde görülür. Okul çocuklarında derslerde başarısızlık, özellikle matematik gibi derslerde notların düşüklüğü gözlenir. Erişkin insanlarda ise iş gücü kaybı, çabuk yorulma, yeterince çalışamama gibi belirtiler söz konusudur. Demir eksikliği akla geldiği anda, bazı kan tahlillerinin yapılması şarttır. Bu tahlillerde en basiti hemoglobin, hematoglit denilen değerler düşük bulunur. Ancak bunlarla yetinmemek gerekir. Çünkü demir eksikliği ilk başladığında, öncelikle vücudun depolarındaki demir azalır. Depolardaki demiri, ferritin denilen tahlil gösterir. Kişide gerçekten demir eksikliği olup olmadığını anlamak için ferritin dahil, demir, demir bağlama, tam kan sayımı denilen bütün testlerin yapılması ve bunların değerlendirilmesi gerekir.

Uzm. Dr. Mehmet KARACA

Merhaba.İki gün önce reflüm olduğunu öğrendim,doktorum Pantpas ve demir eksikliği için ise Oroferon verdi.Fakat ben aynı zamanda depresyon hastasıyım... devamı