Çocuklarda demir eksikliğinin nedenlerini, doğum öncesi ve doğum sonrası nedenler olarak iki grupta incelemek gerekir. Doğum öncesi nedenler arasında bebeğin erken doğması ya da ikiz eşi olması gibi durumlar sayılabilir. Böylesi durumlarda, hamileliğin son 3 ayında bebeğe geçen ve toplamı 250 miligram olan demir, bebeğe yeterince geçemez. Dolayısıyla bebek ne kadar erken doğarsa, o kadar az demir deposuyla dünyaya gelir. Ya da ikiz hamileliklerde, bu demir iki bebek arasında pay edilir. Doğum öncesinde ve doğum sırasında olan bir takım kanamalar, kanamayla birlikte demirin kaybedilmesine ve bu yüzden demir eksikliği olmasına neden olur.

Fakat çocuklarda demir eksikliğinin esas görülme biçimi, doğum sonrasında olan ve doğrudan beslenmeyle ilişkili bir durumdur. Yani anne sütünün gerektiği şekilde bebeğe verilmemesidir. İlk 6 ay boyunca bebeğe sadece ve sadece anne sütü verilmelidir. 6 aydan sonra ise, anne sütü 2 yaşına kadar yine devam etmeli ama bunun yanına demir içeren ek gıdalar mutlaka eklenmelidir. Bebeklerde demir eksikliğinin en önemli nedeni, beslenmenin yanlış uygulanmasıdır. Çok nadiren de bazı hastalıklar, ağızdan yeterince demir alınsa bile bunun bağırsaktaki emilimini bozabilir. Buna bağlı da demir eksikliği görülebilir. Ancak bebeklerdeki kansızlığın ilk nedeni, fazlaca inek sütüyle beslenmeleridir.

Yrd Doç Dr SERDAR SARAÇ

hocam 9 ay önce anksiyete teşhisi konuldu.ilaç kullanmadım.vucudumun titrediğini hissediyordum zamanla telkinlerle anksiyetem azaldı ama bacaklarımda ... devamı