Ginseng, etli bir kök ve yeşil oval yapraklı tek bir sapla tanımlanan bir bitkidir. Yüzyıldan fazla yaşayabilen yüzyıllık bir bitkidir. Ginseng özü, genelde bu bitkinin kökünden elde edilir. Bitkisel bir takviye olarak, bu öz iltihap önleyici, kanser önleyici ve antioksidan özelliklere sahip olmasıyla ünlüdür. Depresyon, stres, düşük libido ve dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (ADHD) gibi durumların homeopatik tedavisinde de kullanılır.
Çalışmaların gösterdiğine göre, ginseng özü dengeyi geliştirebilir, şeker hastalığını önleyebilir, anemiyi tedavi edebilir ve mide bağırsak sistemini kuvvetlendirebilir. Asya’daki araştırma, öksürüğü, astımı ve tüberkülozu olan kişilere yararlı olabileceğini de göstermiştir. Stresin hem fiziksel hem de zihinsel etkilerinin ginseng kullanımıyla hafifletilmiştir. Alkol alımı ve ardından içki sersemliğinin etkilerini azalttığı da bulunmuştur.
Ginseng özü enerji içecekleri, ginseng çayı ve diyet takviyelerinde yaygın bir içeriktir. Başka alakalı ürünler arasında sakız, şeker, deodorant ve saç jeli vardır. Sibirya ginsengi, diğer adıyla eleuthero içeren ürünler yanıltıcı olabilir çünkü bu bitki teknik olarak farklı bir bitkidir. Sibirya ginseng özünün yararlarının ginsengle benzer olmasına rağmen, bitkinin gerçek ginseng türlerinin etli kökünden farklı odunsu bir kökü vardır.
Birçok farklı tür ginseng vardır, örneğin Kore, Amerika, Çin ve Tropik Kar Tanesi ginsengi. Bunlardan en ünlüsü Kore türüdür, buna panaks ginsengi de denir. Bitkinin diğer türlerinden daha az yan etkiye sahip olduğuna inanılır. Kore ginsengi en yaygın olsa da başka ginseng türleri de istenilen kullanımlarına bağlı olarak öz üretmekte kullanılabilir.
Beyaz ginseng, güneş ginsengi ve kırmızı ginseng aslında kökün işlenme şeklini işaret eder. Taze ginseng kökü soyulup güneşte kurutulabilir, böylece beyazımsı bir görüntüsü olur. Sonuç ürüne beyaz ginseng denir. İsminin aksine güneş ginsengi güneşte kurutulmaz; yüksek bir ısıda buhar verilerek kurutulur. Kırmızı ginseng de düşük bir sıcaklıkta buhar verilerek kurutulur.
Ginseng özünün yan etkileri nadir olsa da kullanıcılar düşük tansiyon (hipotansiyon) meydana gelebileceğinin farkında olmalıdırlar. Başka potansiyel yan etkileri arasında baş ağrısı, bulantı, uykusuzluk, ishal ve kusma bulunur. Bu ürünün aşırı dozda alınması da yaygın değildir ama kişinin önerilen dozu aşmasını önlemek için ginseng içeren ürünler, başka ginseng takviyeleriyle birleştirilmemelidir.
Ginseng takviyesi nedir?
Prof. Dr. Kaan AYDOS
Hocam merhaba, uzun zamandır çocuk sahibi olamadığımız için sperm testi yaptırdım ve sonuçalrım şu şekilde. sperm sayısı:57 milyon, ileri hızlı hareke... devamı
Ergenlikteki Kız Çocuğun İdeal Kiloda Olduğu Nasıl Anlaşılır?
Okula Yeni Başlayan Çocuklar Hangi Gıdaları Yememelidir?
Çocuklarda Demir Eksikliği Anemisinin Tedavisi Nasıl Yapılır?
Ergenlikteki Erkek Çocuğun İdeal Kiloda Olduğu Nasıl Anlaşılır?
Bitki Çayları Bahar Yorgunluğuna İyi Gelir Mi?