Yapılan en son kapsamlı araştırmanın sonucuna göre, doymuş yağların kalp hastalıklarına sebep olmadığı söyleniyor. Peki, böyle bir şey mümkün olabilir mi?
Nesiller boyu tavsiye edilen uygun diyet planlarında, doymuş yağlar, peynir ve kırmızı etten kaçınılması gerektiği, çünkü bunların vücutta bulunan atardamarları tıkadığı bilinmiştir. Bu yüzden de bilinçli diyet yapanlar her zaman sığır filetosu yerine tavuk, tereyağı yerine de zeytinyağı veya kanola yağı kullanmayı tercih etmektedir. Ancak, yapılan yeni bir araştırmanın sonucuna göre ise yağların hastalıklar ile olan ilişkisine dair somut bir kanıta rastlanmamıştır.
Doymuş yağlara olan önyargı, yaklaşık olarak 1950’lerde, kolesterolü yükselterek kalp krizlerine sebep olması gerekçesi ile başlamıştır. Yapılan araştırmaların öncüsü olan Minesota Üniversitesi bilim insanı Ancel Benjamin Keys, 13,000 erkek üzerinde yaptığı "7 ülke” isimli araştırmasında yaşlanmanın sonucunun kalp krizi olmadığını ve kötü beslenme ile ilişkisi olabileceğini bulmuştur.
Eleştirmenler ise bu iddiaları çürütmek için, seçilen ülkelerin rasgele olmadığını, bilinçli şekilde seçildiğini, bu yüzden de Fransa, İsveç ve İsviçre gibi beslenme konusunda gelişmiş ülkelerin bu deney esnasında dışarıda bırakıldığını iddia etmişlerdir. Bütün bunların devamında, araştırmacı Keys’in bazı araştırmalarında hatalı ölçümler yaptığı ve hatalı sonuçlara vardığı ortaya çıkmıştır.
Bu araştırmanın ve yaşananların ardından birçok farklı araştırma birbirini takip ederek, yağlar ile kalp hastalıkları arasındaki ilişkileri incelemiştir. Fakat 1970’lerde yapılan bu araştırmaların metodolojik hataları olmuş ve kesin neticelere varılamamıştır. Keys’in teorisini çürütmek için çok fazla enerji ve para harcanmış fakat bir sonuca ulaşılamamıştır. Bilim insanları sadece diyetlerin potansiyel olumsuz sonuçlarına karşı uyarılar yapmıştır.
Günümüzde ise 1970’ler ile kıyaslandığında, en az yüzde 25 daha fazla karbonhidrat tüketilmektedir. Mevcut olan en iyi kaynaklardan alınan bilgilere göre, doymuş yağ tüketimi ise yüzde 11 oranında düşmüştür. Et, peynir ve yumurta yerine daha fazla makarna, meyve, hububat, nişasta tüketilmektedir. Yoğurt gibi daha az yağlı olan sağlıklı yiyecekler içerisinde bile dolgu maddeleri ve karbonhidrat bazlı gizli ilaveler bulunmaktadır. Uzman araştırmacılar, yağlar ve kalp hastalıkları arasındaki ilişki ile ilgili araştırmalara devam etmektedir.
Merhaba özer bey benim ayaklarımda varis var ve iç varisten ameliyat oldum.Ağrılarım geçmeyince bir kalp ve damar cerrahisine muayene oldum ve derin ... devamı
Yağlı Cilt
B6 Vitamini Düşük Akciğer Kanseri Riskiyle Bağlantılı
Hamilelikte Öğle Yemeği Nelerden Oluşmalıdır?
Kalbinizi Koruyan 24 Gıda
İştahınızı Kontrol Eden Yiyecekleri Biliyor Musunuz?