Kurban bayramında iştahımızın kurbanı olmamak için yediklerimize dikkat etmemizde fayda var.
Kurban bayramında iştahımızın kurbanı olmamak için yediklerimize dikkat etmemizde fayda var. Aşırı beslenmeden en çok olumsuz etkilenecek gruplar; kalp hastaları , yüksek tansiyon hastaları, böbrek hastaları , şeker hastaları, mide hastaları. Bayramda kontrolü kaybetmek gaz, hazımsızlık, mide bulantısı, tansiyon yükselmeleri ve baş ağrısı gibi sağlık problemlerine de yol açabilir.
ETİ HAZIRLARKEN ?
1.Malum, bayram Kurban Bayramı! Bu dönemde tüketilen kırmızı et miktarı artacaktır. Yeni kesilmiş, taze etin sindirimi çok zor olup hazımsızlık yaratır. Yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertlik pişirme ve sindirimde zorluk yaratır. Buzdolabında 1-2 gün bekletilmiş eti tüketmek sindirim sistemi rahatsızlıklarına bir miktar engel olacaktır.
2.Kızartma, kavurma gibi kalorisi yüksek ve mideyi zorlayabilecek besinler yerine; bu dönemde daha hafif ve pişirme yöntemi haşlama ya da az yağlı tarzda olan besinleri tercih etmemiz olası sağlık problemlerinden en az etkilenmemizi sağlayacaktır.
3.Etle yaptığımız yemekleri kendi yağında pişirelim ve ilave yağ eklemeyelim. Özellikle kuyruk yağı ve tereyağını et yemeklerinde kullanılmayalım.
4.Etleri ızgarada pişirirken, etle ateş arasındaki uzaklığı eti yakmayacak ve kömürleşme sağlamayacak şekilde ayarlayalım.
5.Yüksek ateşte pişirme yüzeydeki proteinleri hızlıca katılaştırır ve ısı etin iç kısmına ulaşamaz. Bu nedenle etlerin iç sıcaklığı en az 75 ºC olacak şekilde pişirilmelidir.
6.Kesilen etlerin çiğ veya az pişmiş olarak tüketilmesi sonucu hayvanlardan insanlara bir çok hastalık bulaşabilir. Bu hastalıklar; hamilelerde düşüklere yol açan toksoplazma ile insanların vücutlarında yıllarca yaşayabilen ve yedikleri besinlere ortak olarak onları zayıf düşüren sığır tenyasıdır.
7.Kurban etleri, büyük parçalar şeklinde değil, birer yemeklik olacak şekilde küçük parçalara ayrılarak buzdolabı poşetine veya yağlı kağıda sarılmalı ve buzdolabının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanmalıdır. Bu şekilde hazırlanan etler, -18 derece derin dondurucuda 3 ay süreyle saklanabilir.
8.Çözülen et tekrar dondurulmamalıdır.Etler kolaylıkla bozulabilen potansiyel riskli besinlerdir. Etlerin dondurulduktan sonra tekrar çözünmesi bazı mikroorganizmalar için üreme ortamı oluşturur ve bu da sağlığımızı tehdit eder. Çözünen et hemen pişirilmeli ve tekrar dondurulmamalıdır.
9.Oda ısısında çözündürmek tehlikelidir. Etlerin, oda ısısında açıkta bırakılacak şekilde değil, yine buzdolabının alt bölmesinde çözünmesi sağlanmalıdır. Derin dondurucuda saklanan etin buzdolabının sebzelik kısmının üstüne konularak çözünmesi beklenebilir. Etin çabuk çözünmesi amacıyla uygulanan kalorifer, soba üzerinde çözünme, oda sıcaklığında bekletme gibi yöntemler, insan sağlığı açısından tehlikeli sonuçları da beraberinde getirmektedir.
PEKİ BAYRAM SOFRALARI ?
İkram amaçlı sunulan her tatlıyı kabul etmeyerek, aralarında en hafif olan sütlü ve meyveli tatlıları tercih etmek sağlıklı bir seçim olur. Bayram klasiği baklavaların miktarını az tutmakta fayda var. Bayramda artan kahve ve çay tüketimi aşırı miktarlarda alındığında uykusuzluk, mide problemleri ve kalp ritim bozukluklarına neden olabilir. Tek yönlü beslenmek yerine, gün içinde tüm besin gruplarından yeterli ve dengeli miktarlarda almalıdır. Diyabet hastaları, kalp hastaları, mide rahatsızlığı olanlar, tansiyon hastaları ve böbrek yetmezliği olan hastaların ise varolan diyetlerini bozmamalıdır. Bu grupta yer alan hastaların özellikle et tüketimlerinde sınırlama yapmaları ve kırmızı etten uzak durmaları gerekmektedir.
İyi Bayramlar
Dyt.Bahar DEMİRKIRAN
Kurban Eti Tüketirken Bunlara Dikkat
Prof. Dr. Nejat GÜNEY
hocam kurban bayramında kurban etleri keserken yanlışılıkla bırı parmagımı kesti.o gunden sonra agrılarım artmaya başladı. iltihab akmaya başladı evde... devamı
Obezite, Kilo Kaybı Ve Çok Düşük Kalori Diyetleri
Su İçmek Sodyumu Vücuttan Atmak İçin Etkili Midir?
Doyum: Yeni Diyet Silahı
Ramazanda Oruç Tutarken Nelere Dikkat Etmeli
Yüksek Tansiyonun Nedeni Virüs Mü?