Sigara hasta ediyor ama kilo da verdiriyor. Eski sigara içicileri sigarayı yaşamlarından çıkardıklarında kilo artışıyla boğuşurlar. Ortalama 4,5 kilo alırlar. Yakın zamanda ABD’li araştırmacılar, nikotinin iştahı bastırmasıyla ilgili bir mekanizma keşfettiler.
Aslında, Yale Üniversitesinden Marina Picciotto’nun ekibi depresyona karşı olası bir ilaç araştırıyordu. O sırada ekip, farelerin ilacı aldıklarında daha az yediklerini ortaya çıkardı. Bu, araştırmacıları nikotinin iştah kesici etkisinin nedenine ulaştırdı: Nörotoksin [sinir zehri], aynı depresyon ilacındaki gibi, beynin hipotalamus denen bölgesinde bir dizi reseptörü aktive ediyor. Bu reseptörler vücuda yeterli besin aldığını açık şekilde sinyal veriyor, dedi araştırmacılar.
İlgili sinir hücrelerine, POMC [proopiomelanokortin] hücreleri deniliyor. Bunlar, iştahın nikotin tarafından bastırılmasına etki eden reseptörlerle aynı değil. POMC kompleksinin bulunmadığı farelerde, nikotin de iştah kesici olarak işlev göstermedi, diyor araştırmacılar: Fareler araştırmada, nikotin aldıklarında da daha zayıflamadı.
Yeni İlaçlara Dair Umut
Bilim insanları, kendi verilerine dayanarak etkiden sorumlu olan reseptörü bulabildiler: Alfa-3-Beta-4 adındaki bir alt tür. Nikotin bu reseptöre girdiğinde POMC nöronları aktive olup farelerin iştahını kesti.
Ne var ki, sinir hücreleri üzerindeki etki sadece, ortalama bir sigara içicisinin sigara içmeyenlerden daha düşük bir Vücut Kitle Endeksine sahip olmasından sorumlu değil. Nikotinin insanların enerji mekanizması üstündeki etkisi, sigara içicilerinin sigarayı bıraktıktan sonra kilo almasından da sorumlu tutulabilir.
Fakat Picciotto, bulguları kilolarını korumak veya zayıflamak isteyen insanlara uygulamayı umuyor. “Birçok insan, kilo alacaklar diye sigarayı bırakmadığını söylüyor,” dedi psikiyatri profesörü. Yeni bulgular gösteriyor ki nikotinin iştah kesici etkisine bağımlılık yapma tehlikesi olmaksızın erişmek mümkün.
Araştırma ekibinin üyelerinden biri olan Mariella De Biasi, çalışmayı geleceğin sigara içmeyenleri için anlamlı olarak ele almakla kalmadı: “Bulgular bize, obezite ve diğer metabolizma bozukluklarını kontrol etmeye yarayabilecek ilaçların geliştirilmesi için bir hedef sağladı.”
Kaynak: spiegel.de
Genç Görünmek İçin Kaçınmanız Gereken 3 Besin
Yağ Yakan Yiyecekler Nelerdir?
Şeker Tüketimini Azaltmanın Yolları
Yaz İçin En İyi Ve En Kötü Yiyecekler
Çiğ Mi Pişmiş Mi Sebze Ve Meyveler İçin En İyi Tercih Hangisi