Geleneksel kilo verme yöntemleri gün içerisinde 800-1500 kalori alımına izin veren düşük kalorili diyetlerini içerir ve düzenli egzersiz gerektirir. Bununla birlikte orta veya ciddi boyutta obez kişilerin düşünebileceği kısa sürede kilo vermek için gereken çok düşük kalori diyetidir.
Birçok çok düşük kalorili diyet ticari olarak hazırlanan ve tüm genel gıda tüketiminin yerine geçen 800 veya daha az kalorilik formüllerdir. İyi bilinen greyfurt diyeti (ayrıca Hollywood diyeti olarak da bilinir) ve diğer diyetler fazla miktarda düşük kalorili gıda veya gıdaların tüketilmesine dayanır. Çok düşük kalorili diyetler günde bir veya iki öğün yerine geçen reçetesiz öğün değiştirmeleri ile aynı değildir.
Çok Düşük Kalori Diyetleri Ne Kadar Etkilidir?
Çok düşük kalori diyeti ciddi veya orta derecede obez bir kişinin haftada 3-5 kilo vermesini sağlayabilir. 12 hafta içerisinde ortalama toplam kilo kaybı 19 kilo civarındadır. Bu oranda bir kilo kaybı diyabet, yüksek kan basıncı ve yüksek kolesterol gibi obeziteye bağlı sağlık sorunlarını iyileştirebilir. Bununla birlikte, çok düşük kalori diyetleri azaltılan kilonun uzun sürede verilme hızında daha ortalama beslenme kısıtlamalarına göre daha etkili değildir. Düşük kalori diyetini davranış terapisi ve egzersiz ile birleştirmek kilo kaybını arttırabilir ve yeni kilonuzu uzun süreli olarak korumanıza yardımcı olabilir. Davranış terapisi aşırı yemek yemenizin nedenlerini saptamanıza yardımcı olur. Bu sayede bu davranışlarınızı bilinçli olarak değiştirebilirsiniz.
Çok Düşük Kalori Diyetleri Güvenli Mi?
Çok düşük kalori diyetleri genellikle vücut kütle endeksi 30’un üzerinde olan kişilerde doğru medikal denetim altında uygulandıklarında güvenlidir. Vücut kütle endeksleri 27-30 arasında olan ve obeziteye bağlı olarak sağlık sorunu bulunan kişilerde çok düşük kalori diyetlerinin kullanımı ertelenmelidir.
Çok düşük kalori diyetleri herkesi için uygun değildir. Doktorlar genellikle bu diyetleri duruma göre önerirler ve doktorunuz bu diyetin sizin için uygun olup olmadığına karar verecektir. Çok düşük kalori diyetler hamile ve emzirme dönemindeki kadınlar için önerilmez ve özel tedavi programları dışında çocuklar ve ergenlik dönemindeki gençler için uygun değildir. Yan etkilerin ortaya çıkabilme ihtimalinin yanı sıra daha önce var olan sağlık sorunlarına karşı diğer muhtemel ilaç tedavileri ihtiyacı nedeniyle bu tür diyetler 50 yaş üzerindeki kişiler için uygun olmayabilir.
Çok Düşük Kalori Diyetlerinin Yan Etkileri Nelerdir?
4 ile 16 hafta süresince çok düşük kalori diyeti yapan birçok kişi yorgunluk, kabızlık, mide bulantısı ve ishal gibi küçük çaplı yan etkiler rapor etmiştir; fakat bu sağlık durumları genellikle birkaç hafta içerisinde iyileşir ve nadir olarak kişinin programı tamamlamasına engel olur.
Çok düşük kalori diyetlerinin en yaygın ciddi yan etkisi safra kesesi taşı oluşumudur. Genellikle obez kişilerde (özellikler kadınlarda) oluşan safta kesesi taşları ani kilo kaybı durumlarında daha da yaygındır. Bunun nedeni ani kilo kaybının safra kesesinin safrayı daraltma yetisini azaltması olabilir. Fakat safra kesesi taşı oluşumunun nedeninin doğrudan çok düşük kalorili diyetler mi yoksa verilen kilo miktarı mı olduğu açık değildir.
Çok Düşük Kalori Diyetlerinin Diğer Yan Etkileri Var Mı?
Sağlıklı olmak için farklı gıda gruplarından elde edilen dengeli gıdalar ihtiyacımız vardır. Özellikle kişi her gün aynı besinleri tüketiyorsa 800 kalori (bir diyetisyen bile bunu yapmakta güçlük çeker) ile iyi besin değerleri almak çok zordur.
Ayrıca diyeti bıraktığınızda yaşam tarzınızı değiştirmediğiniz ve sağlıklı beslenmediğiniz, düzenli fiziksel egzersiz yapmadığınız ve gıdalara ilişkin daha gelişmiş bir bakış açısına sahip olmadığınız sürece verdiğiniz kiloları geri alma olasılığınız vardır. Uzun süreli bir kararlılık sonucunda kilonuzun tekrar artmasını engelleyebilirsiniz.
Vejetaryen ve Vegan Diyetlerin Sağlığa Etkisi
Dyt. Gizem Şeber
MERHABA DOKTOR HANIM BEN İSTANBUL BEYOĞLUNDA YAŞIYORUM,30 YAŞINDAYIM BOYUM 170 KİLOM 70,ASLINDA KİLOLU DEĞİLİM VE GÖRÜNTÜM GAYET DÜZGÜN,KASLI VE SPORT... devamı
Hangi Gıdaları Eksik Aldığınızı Nasıl Anlarsınız?
Sağlık Açısından Kırmızı Şarap Beyaz Şarap Farkı
Hangi Yiyecekler Sağlıklı, Hangileri Değil?
10 Hafif Kokteyl Tarifi
Yüksek Kolesterol Risk Faktörleri