Yeni bir araştırmaya göre, eğer balık yağını çok fazla tüketirseniz ve bağışıklık sisteminizde sorun varsa, balık yağının faydadan çok zararı dokunuyor.

Bağışıklık sistemleri bozuk olan ve yüksek dozda omega-3 yağ asitleri verilen farelerde kolon kanseri gelişmiştir.

Michigan State Üniversitesi’nden çalışmaya katılan araştırmacı Jenifer Fenton şöyle diyor: “Araştırmacılar, balık yağının iltihap önleyici özelliklerinin, iltihabi bağırsak hastalığına sahip insanlarda (çoğunun bağışıklık sistemi bozuktur) faydalı olabileceğini düşünmüşlerdir. Ancak, farelerde elde edilen bulgular, yüksek dozda balık yağı takviyelerinin işleri daha da kötüleştirebileceğini gösteriyor.”

Fenton şöyle diyor: “Balık yağının, yangı ve bağışıklık fonksiyonu üzerinde böyle etkileri olduğuna şüphe yoktur. Bu yüzden asıl soru şudur: Balık yağı her zaman iyi bir şey midir? Böyle özel bir durumda değildir.”

Fenton, sonuçların bu takviyeleri ölçülü bir dozda kullanmanın önemini gösterdiğini söylüyor.

Fareler ve Balık Yağı

Bu çalışmada, araştırmacılar, bazı farelere dört farklı dozda dokosaheksaenoik asit (balık yağında bulunan bir omega-3 yağ asidi), bazı farelereyse herhangi bir etkisi olmayan maddeler vermişlerdir.

Bakteriyel enfeksiyonlara karşı daha duyarlı olmaları için genetik olarak değiştirilmiş farelerin tümü, daha sonra, kolon kanseri ve kolit riskini artıran bakterilere maruz bırakılmıştır.

Araştırmacılar, orta ve yüksek dozda omega-3 yağ asidi verilen farelerde ileri evre kolon kanseri oluştuğunu görmüşlerdir. Diğer farelerdeyse kanser gelişmemiştir.

Fenton şöyle diyor: “Sonuçlar, eğer bağışıklık sisteminiz risk taşıyorsa, yüksek dozda (normalde sağlıklı bir beslenmeden alacağınızdan daha fazla) balık yağının, bir virüs ya da bakteriye karşı bağışıklık tepkisini bastırma potansiyeli olduğunu gösteriyor.”

“Yüksek dozda balık yağı, iltihabi bağırsak hastalarında iltihabın ciddiyetini artırarak muhtemelen anormal, hatta kanserli hücrelerin oluşmasına yol açabilir.

“Omega-3 yağ asitlerinin, trigliseritleri düşürdüğü ve kardiyovasküler hastalık riskini azalttığı bilinse de, birçok kişi beslenmesinde bunları çok fazla tüketmez. Eksiklikleri telafi etmek için ölçülü dozda takviye kullanılırsa bu, sağlık için iyi olabilir.”

Bir çalışma, göğüs kanseri oluşma riskinin düşük olmasıyla balık yağı takviyelerini ilişkilendirmiştir.

Ama Fenton tehlikenin, ihtiyacı olmayan kişiler çok fazla takviye kullandığı zaman ortaya çıktığını söylüyor.

“Azı iyidir, ama fazlası zararlıdır.”

Ne kadarı çok fazladır? Bununla ilgili bazı düzenlemeler yapılması gerekiyor?

Fenton şöyle diyor: “Takviyeler, kontrol altına alınmamıştır ve her haptan ya da paketten umduğunuz dozu gerçekten aldığınızı anlamak imkansızdır.”

“Takviyeyi satın aldığımız zaman, içinde ne olduğunu bilmiyoruz. Bu yüzden önemli olan, yağ asitlerini besinlerden almaktır, çünkü uzun vadeli beslenme çalışmalarından bunun faydalı olduğunu biliyoruz.”

Fenton, bu çalışmanın hayvanlar üzerinde yapıldığını ve iltihabi bağırsak hastalığı olan insanlarda omega-3 yağ asitlerinin miktarı konusunda araştırma yapılmasının hala gerekli olduğunu vurguladı.

 

Op. Dr. Sinan GÖKER

hocam merhabalar.Gözlerim 2.75 mıyop,8 senedir lens ve gözlük kullandıktan sonra lazer olmaya karar verdim.yapılan ölçümlerde lazere uygun bulundum.ya... devamı