Posa ; bitkilerin hücre duvarını oluşturan , sindirim sisteminde emilmeyen ancak organizma için sayısız faydası olan kısımlarıdır.

Posa yani lif ; bitkilerin hücre duvarını oluşturan , sindirim sisteminde emilmeyen ancak organizma için sayısız faydası olan kısımlarıdır. Vücudumuzda sindirilip emilmediği için posadan bir kalori almayız. Posa sağlığın sürdürülmesi , başta kolon kanseri olmak üzere bir takım ciddi hastalıkların önlenmesi için çok önemli ve gereklidir. Tıbbi beslenme tedavisinin başlıca öğeleridir. Posadan zengin yiyecekler bir çok vitamin ve minerali de dengeli bir biçimde içeren yiyecekler olduğu için posadan zengin beslenme tarzı aslında sağlıklı bir yaşam tarzının da göstergesidir. Posa içeriği yüksek beslenme şekli aşırı kalori alımını azaltır ve şişmanlığı engeller , kabızlığı önler yada tedavi eder. Posadan zengin beslenen toplumlarda obezite , kalp hastalıkları , tip 2 diyabet , kanser görülme oranı düşüktür.

Besinlerle alınan posa sindirim sisteminde sindirilmeden kalın bağırsağa kadar ulaşır. Yetişkin ,sağlıklı bir insan bağırsağında yaklaşık 100 trilyon bakteri bulunur. Bu bakterilerin büyük çoğunluğu faydalı yani probiyotik bakterilerdir, Çok az miktarı ise zararlı bakterilerdir. Sayıca zararlı bakteriler yararlıları geçtiğinde çeşitli sağlık sorunları ortaya çıkmaya başlar. Sağlıklı bir bağırsak florası ne kadar posalı besin tükettiğinizle doğru orantılıdır. Probiyotik bakteriler kolon duvarında koruyucu zırh oluşturarak toksinlerin emilimini engeller ve hastalıklara karşı bağışıklık sisteminizi güçlü kılarlar.

Günlük 25-30 gr kadar posa tüketimi sağlığın korunması için yeterli düzeydir.Hatta son yayınlarda kadınlarda 30 gr, erkeklerde ise 38 gr. kadar posa alımı önerilmektedir. Ancak 50-60 gr.ın üzerindeki aşırı tüketimlerin de bir takım zararları vardır. Kalsiyum, demir,çinko gibi yaşam için elzem minerallerin emilimini azaltıp yetersizliği yol açabilir.Özellikle demir eksikliği anemisi olanlarda , gelişim çağındaki çocuklarda ve yaşlılarda dikkatli kullanılmalıdır.

Posa içeriği en yüksek besin grupları mercimek, nohut, kurufasulye gibi kurubaklagillerdir. Bunları kepeği ayrılmamış tam tahıl ürünleri ve ceviz, badem gibi yağlı tohumlar, sebze ve meyveler izler.

Diyetteki posayı artırmanın yolları;

  • 1.Haftada 2 kere kurubaklagil tüketimi ihmal edilmemelidir.
  • 2.Kabuklu yenebilen sebze ve meyveleri kabuklu tüketmek yeterli posa alımını destekler.
  • 3.Günde 4-5 porsiyon sebze ve meyve tüketilmelidir.
  • 4.Çiğ tüketilebilen sebzeleri pişirmede , çiğ yemeye özen gösterilmelidir.
  • 5.Beyaz ekmek yerine tam buğday,çavdar, kepekli, esmer ekmek tercih edilmelidir.
  • 6.Esmer makarna , kepekli pirinç yada bulgur tercih edilmelidir.
  • 7.Her tür yemeği çeşitli sebzeler ile pişirmeye ve hazırlamaya özen gösterilmelidir.
  • 8.Meyve suyu yerine meyvenin kendi tüketilmelidir.
  • 9.Günde 1 yemek kaşığı yulaf kepeği tüketmeye özen gösterilmelidir.

Diyetisyen Bahar DEMİRKIRAN

Uzm. Dr. Nursal Filorinali KONDUK

slm hocam benim sıkıntım sürekli mide de gaz ve kabızlık oluyor yardımcı olursanız çok memnun edersiniz tşk şimdiden... devamı