Prof. Dr. Nazlı, yaptığı açıklamada, kalsiyum, protein, A, B, D, E vitaminleri bakımından zengin olan süt ürünlerinin özellikle büyüme ve kemik sağlığının korunmasında çok önemli olduğunu kaydederek, beslenme programında mutlaka bulunması gereken süt ürünlerinin tazeliğini koruyabilmek için saklama koşullarının nasıl olması gerektiğinin iyi bilinmesi gerektiğini dile getirdi.
''Süt ürünlerinin bozulmadan tazeliğini uzun süre koruyabilmesi için doğru hijyen ve saklama koşullarının sağlanması son derece önemli'' görüşüne dikkati çeken Nazlı, peynir, yoğurt, tereyağı gibi süt ürünlerinin bozulmadan ve besin değerini koruyarak muhafaza etmek için sağlanması gereken saklama koşullarıyla ilgili şunları sıraladı:
''Süt ürünlerinin buzdolabında saklanmasında genel olarak dikkat edilmesi gereken ilk kural, ürünlerin satın alındıktan sonra en kısa zamanda buzdolabına yerleştirilmesi gerekliliğidir. Ürünler, buzdolabında +4 ile +6 derece arasındaki sıcaklıklarda saklanmalıdır. Bu nedenle ürünler, sık sık açılma nedeni ile buzdolabının kapak kısmına ve rafların kapağa yakın kısımlarına yerleştirilmemelidir. Ürünler tüketilirken porsiyonlara ayrılmalı ve o şekilde servis edilmelidir. Buzdolabına geri konulacak ürün ise temiz bir kapta muhafaza edilmelidir. Süt ürünlerinin koku çekmemesi ve ortamda bulunan mikrobiyolojik yükten etkilenmemesi için konuldukları kapların kesinlikle kapalı olması gerekir. Farklı ürünler aynı kap içinde saklanmamalıdır. Ürünlerin etiket üzerinde bildirilen son kullanım tarihleri takip edilmeli ve süre aşılmamalıdır.
Genellikle salamura (tuzlu su) içinde satışa sunulan beyaz peynirler, buzdolabında su içinde kapalı olarak bekletilebilir veya hava almayacak bir kap içinde ya da streçe sarılarak buzdolabında saklanmalıdır. Beyaz peynir, eğer üzerinde ''kültür ile olgunlaştırılmış ve pastörize sütten yapılmıştır'' ibaresi varsa gözenek olması istenmez.
Kaşar peyniri, hava ile teması istenmeyen bir üründür. Paket açıldıktan sonra kalan kısım mutlaka streçle sarılmalı veya hava geçirmez kaba yerleştirilmelidir. Bazı tip kaşarlar özel olarak küflü şekilde satılmaktadır. Ancak etiketinde belirtilmediği sürece küflü kaşar tüketmek uygun değildir.
Krem peyniri, paket açılıp porsiyon olarak servis edilmeli ve kapağı devamlı kapalı olarak buzdolabında saklanmalıdır.
Örgü peyniri, açıldıktan sonra streçle sarılmalı veya hava almaz bir kap içine konulmalıdır.
Yoğurt, uzun süre bekletilmemeli ve buzdolabında muhafaza edilmelidir. Yoğurt kimyasal olarak en az yüzde 80 su içeriğine sahiptir. Bu nedenle darbe sonucu su sızmaları oluşabilir.
Tereyağı, koku çekme özelliği çok yüksek olan bir üründür. Dolayısıyla hava geçirmeyecek şekilde streçle sarılmalı ve hava geçirmez kapta saklanmalıdır.''
Şeker hastalığı ve süt arasında bağlantı var mıdır?
Doç. Dr. Sinan ÇAĞLAYAN
merhaba; yaklaşık 2 yıl önce tip 2 diyabet teşhisi konuldu diaformin 1000 mg kullanıyorum .6 aydır ekmek vs gibi ürünler tüketmiyorum geçen yılda kole... devamı
Hangi Gıdaları Eksik Aldığınızı Nasıl Anlarsınız?
Kilo Almanızın 5 Tuhaf Sebebi
Metabolik Sendromu Nasıl Önleyebiliriz
New York Ta Şekerli İçecek Yasağı
Buzdolabı Ve Dondurucuda Bahar Temizliği