Eğer ilkokul veya ortaokul çağında bir çocuğunuz var ise, büyük ihtimalle işinizi aksatarak veya bırakarak, onun sağlıklı olması ve olumlu bir benlik imajı geliştirebilmesi için elinizden geleni yapıyorsunuzdur. Ancak, ergenlik döneminin ilk işaretleri ve bazı sosyal/duygusal dalgalanmaları da eklediğimizde, çocuğunuza karşı bazı hatalar yapıyor olma ihtimaliniz kaçınılmaz olacaktır.
Çocuklar kullanım kitapçığı ile gelmezler. Peki, çocuğunuza karşı büyük bir hata yapıyor olup olmadığınızı nereden anlayacaksınız? Bu tamamen umutsuz bir sorudur.
Yapılan araştırmalar, birçok ebeveynin obez ya da kilolu çocuklarının durumunu görmezden geldiğini gösteriyor. Bu aileler çoğunlukla, çocuklarının kalın kemikli olduğunu düşünüyor ya da gelişme döneminde olmalarından ötürü beslenmeye ihtiyaçları olduğunu, az yerlerse hasta olacaklarını zannederek kendilerini kandırıyor. Ama bunların gerçekten büyük bir hata olduğunu söyleyebiliriz.
Çocukların gelişme döneminde, birçok fiziksel değişiklikler olur ve büyük çoğunluğu bu değişikliklere alışamayıp rahatsızlık duyar. Bu hassas dönem, sağlıklı beslenilmesi ve dikkat edilmesi gereken bir dönemdir. İyi alışkanlıklar erken yaşlarda başlar.
Birçok ebeveyn, yüksek kan basıncı, yüksek kolesterol ve diyabet gibi hastalıkların, yaşlıların problemi olduğunu düşünür, ama bu çok yanlıştır. Çocuk çağı obezitesinin günden güne artması da bunu kanıtlar niteliktedir.
Eğer çocuğunuz kilolu ise kelimelerinize dikkat edin. Kilolu olduğunu hissederse kendine güveni azalabilir, ama yemek yeme miktarının normal olmadığını da bilmelidir. Onu utandıracak ve etkileyecek kelimelerden kaçınarak orta noktayı bulmanız gerekir.
Kilolu çocuklar televizyondaki süper zayıf kişileri görüp, kendilerine rol model olarak alabilir ve bu da psikolojilerini bozabilir. Önemli olan hiçbir zaman tartıda görünen sayı değildir, önemli olan sağlıktır.
Çocuğunuzun kendini yalnız hissetmemesi için, yalnızca ona az yemek yedirmek yerine, bütün ailenin artık sağlıklı besleneceğini söyleyebilir ve sofrada hepiniz aynı şeyleri yiyebilirsiniz. Çocuklar örnek alarak öğrenir. Çocuğunuz eğer evdeki herkesin sağlıklı beslendiğini görürse, yeme alışkanlıklarını değiştirecektir.
Prof. Dr. Fahri ERDOĞAN
Merhaba doktorum bizim sorunumuz .oglum suan 26 aylik.kilosu 12.5 boyuda 84 cm.diger cocuklara gore kısa oldugunu dusûnüyoruz.doktorlarda kısa oldugun... devamı
Kanserle Savaşan Besinler
Kahvaltıda Protein İle Ruh Haliniz İyileşsin
Market Alışverişi: Onu Alma Bunu Al
Fitness İle İlgili Yanlış Bilinen 5 Bilgi
Haftada Bir Izgarada Balık Alzheimer Riskini Düşürüyor