Son egzersizinizin üzerinden çok mu zaman geçti. Kaygılanmayın. Bilim insanları kas hafızasını canlandırmanın ve hızla zindelik kazanmanın yolunu keşfettiler.
Uzun bir aradan sonra spor yaptığınızda, kaslarınız bir iki bocalamanın ardından istediklerinizi yapmaya başlar. Bu olmaya kas hafızası denir. Basitçe dile getirilirse kas hafızası vücudunuza bisiklet kullanmak, sörf yapmak, bazı yoga hareketleri yapmak, birkaç mil koşmak gibi bir şey öğrettiğinizde, vücudun bir taslak hazırlaması olgusudur. Yani uzun bir ara verseniz bile, eskisinden daha kısa bir sürede, eski bulunduğunuz yere gelirsiniz. Bilim adamlarına göre “Kas hafızası sadece vücudun bir görevi yerine nasıl getireceğini değil, aynı zamanda kas dokusunu nasıl parçalayıp tekrar nasıl tamir edip inşa edeceğini de hatırlaması anlamına gelir.” Bu kas hafızası sayesinde ameliyat, yaralanma ve hatta hamilelik sonrasında giderek daha hızlı toparlanmaya başlarsınız.
Bilim adamları araştırmalarına başlamadan çok önce sporcular kas hafızasının farkında olup bunu kullanıyordu, sizin de bunu öğrenmeniz için ne bilim adamı ne de sporcu olmanıza gerek yok.
Kaslar Nasıl Hatırlıyor
Tabi ki kas hafızasının güçlendirilmesi beyinle ilgili bir şey. Yeni bir şeyi yapmayı öğrendiğinizde beyniniz bütün doğru motorları (kaslara harekete geçmesini söyleyen sinirleri) çalıştırır ve sizi istediğinizi yapmaya yardım eder.
Kas liflerinizden biri beyninizden nasıl hareket edeceğine dair hatırlatma notunu alır almaz, hemen yanıt gönderirler. Bilim insanlarına göre hareket ettiğimiz zaman, maslarda, tendonlarda ve eklemlerde bulunan ve proprioseptörler denilen duyargaçları (sensörleri) aktive ederiz, bunlar merkezi sinir sistemine vücudumuzun o anda nerede olduğuna dair geri bildirimde bulunurlar. Böylece sinir sisteminiz bir sonraki adımda harekete geçirilecek kasları bilir. Her harekette bu şekilde bir bildirim ve geri bildirim sinyal alışverişi vardır. Beyin bir süre sonra bu sinyallere özel yollar oluşturur ve hareketler otomatikleşir. Bu sinir sinyal yolları ne kadar derinse kas hafızanız o kadar güçlüdür.
Kaynak:
http://www.womenshealthmag.com/fitness/fit-for-life
Sedef Hastalığında Fototerapi Uygulaması
Op. Dr. Sinan GÖKER
Mrb hocam ben 18 yaşındayım ve her iki gözünde uzağı göreniyor siz bana ne önerirsiniz eğer gözlük kullanırsam bi süre sonra bu rahatsızlık geçer mi y... devamı
Egzersiz Veya Fiziksel Aktivite
Bikini Sezonuna Hazırlıklı Girmenin Püf Noktaları
Aktif Yaşam Kadınlarda Depresyonu Engelliyor
Bosu Topu Nedir?
Bel Kalça Oranı Kalp İçin Önemli